RůznéSilniční doprava

Fotogalerie: Scania na BioCNG pro Pražské vodovody a kanalizace

Ještě před uvedením do provozu jsme si prohlédli recyklační speciál na vysokotlaký proplach a čištění kanalizace Kaiser ECO na podvozku Scania. Zajímavé na tomto vozidle je to, že jezdí na BioCNG.

Základem pro nástavbu je model Scania G410 6×2/*4 se zadní natáčecí nápravou. Vozidlo pohání plynový šestiválec OC13 101 o objemu 12,7 l, který disponuje skvělým výkonem 302 kW (410 k) a maximálním točivým momentem 2000 Nm a spolupracuje s 12st. automatizovanou převodovkou Opticruise GRS905R. Vozidlo je osazené čtyřmi tlakovými zásobníky na stlačený zemní plyn na každé straně, celkový objem činí 944 m3. Specialitou tohoto vozu je, že jeho provozovatel, Pražské vodovody a kanalizace, ho chce provozovat na Bio CNG. V současné době se z bioplynu v pražské Ústřední čistírně odpadních vod vyrábí elektřina, ale již příští rok se začne s výstavbou jednotky umožňující úpravu bioplynu na bioCNG, který bude využíván k pohonu vozidel PVK.

Po obou stranách jsou čtři zásobníky na CNG o objemu 118 m3 (FOTO: autor)

„Vozidlo ušetří zhruba 10 tun CO2 emisí ročně. Jeho pořizovací cena je sice vyšší, zhruba 13 milionů korun, ale úspora v provozních nákladech je tam velká a brzy se nám vrátí zpět,“ uvedl generální ředitel PVK Petr Mrkos. Recyklační vůz vypustí do ovzduší o 58 procent méně škodlivin, než auto s naftovým motorem.

Čištění kanalizace je prováděno vysokotlakou hadicí zakončenou vyplachovací dýzou. Hadice je zavedena do kanalizace, vysokotlakým proudem recyklované vody, který rozplavuje usazené nečistoty. Nečistoty jsou proudem vody hnány potrubím. Reaktivní síla proudu vody současně pohání hadici kupředu. Naplavený materiál je poté pomocí vakuovacího zařízení nasáván odsávací hadicí do kalové nádrže v nástavbě vozidla. Vyplachování a odsávání probíhá současně.

Technologické vybavení nástavby vozidla umožňuje oddělit z nasávané směsi pevnou složku a vodu po vyčištění znovu použít pro čištění jako vodu tlakovou. Tento proces se opakuje do chvíle, než je kalová nádrž zcela zaplněna tuhými nečistotami a je třeba ji vyprázdnit na výpustním místě.

Recyklační nástavba je od firmy Kaiser (FOTO: autor)

Přečtěte si také

Back to top button