Různé

Za dva roky vyrostla síť veřejných dobíječek ČEZ na dvojnásobek. Jubilejní stojan číslo 300 spustil místopředseda vlády Havlíček

Cestování elektrickým autem napříč Českou republikou je stále snazší, i díky rostoucí nabídce veřejných dobíjecích stojanů provozovaných energetickou společností ČEZ. Největší tuzemská síť je srovnatelná s většími řetězci klasických čerpacích stanic. Jubilejní 300. zprovozněný stojan, který vyrostl na parkovišti řetězce Kaufland v Nymburce, dnes slavnostně uvedl do provozu místopředseda vlády (ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy) Karel Havlíček. Více než 150 stanic vzniklo díky evropskému grantu Connecting Europe Facility (CEF) a Operačnímu programu doprava, další desítky jich postavil ČEZ z vlastních prostředků.

„Dynamická výstavba stanic je dobrou zprávou pro rozvoj elektromobility v Česku. Právě dostatečně hustá síť povyšuje elektrická auta na pohodlný dopravní prostředek i při cestování mezi městy. S výstavbou infrastruktury skutečně nemůžeme otálet, počet čistých elektromobilů a hybridů se brzy dostane do řádů desítek tisíc. Důležité bude zároveň transformovat náš automobilový průmysl směrem k výrobě elektromobilů, včetně například výstavby továrny na baterie, tzv. gigafactory, přímo v Česku. Na tom intenzivně pracujeme,“ uvedl místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček.

„Rychle stoupající počet elektroaut je jednoznačným trendem. Výstavbou spolehlivé celorepublikové sítě veřejných dobíjecích stanic podporujeme elektromobilitu nejen v České republice, ale i v rámci širšího středoevropského regionu. Řidičům u většiny stojanů navíc garantujeme odběr skutečně bezemisní energie, a to díky certifikaci původu elektřiny z obnovitelných zdrojů,“ řekl Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

V regionu na pomezí středních a východních Čech je v provozu celkem jedenáct veřejných dobíjecích stojanů ČEZ. Kromě Nymburka také v Kolíně, Ovčárech, Cerhenicích a u dálnice D11 ve Vrbové Lhotě a Choťánkách. Dohromady provozuje ČEZ ve Středočeském kraji 47 stojanů, z toho 40 rychlodobíjecích.

„Dlouhodobě usilujeme, aby Nymburk byl vnímaný jako místo pro klidný a zdravý život. Elektromobily se stávají dostupnější alternativou k autům se spalovacím motorem. Je dobře počítat s nimi, protože znamenají snižování hladiny hluku, prašnosti a emisí ve městě. První rychlodobíjecí stanice v Nymburce je proto velká věc a pro naše občany zpráva, že budoucnost dopravy je doslova za humny,“ řekl starosta města Nymburk Tomáš Mach.

Na rozšiřování veřejné sítě dobíjecích stanic spolupracuje ČEZ s partnery jako jsou sítě obchodních a stravovacích řetězců, čerpacích stanic, prodejců aut, ale i s kraji a městy.

„K prioritám společnosti Kaufland patří ochrana životního prostředí a trvale udržitelný rozvoj. Vnímáme, rostoucí zájem o elektromobilitu, a proto jsme rádi, že můžeme našim zákazníkům v této oblasti nabídnout také možnost dobíjení elektromobilů u našich prodejen během nákupu. V této spolupráci s ČEZ budeme pokračovat i v dalších lokalitách napříč celou Českou republikou,“ uvedla Klára Beňačková, členka vedení společnosti Kaufland.

„Jako leader domácího automobilového trhu musí ŠKODA AUTO Česká republika dělat kroky ke změně vnímání elektromobility. Vedle uvedení nového elektrického modelu ENYAQ iV na trh, které se v České republice uskuteční 13. května, v tomto ohledu vsázíme i na podporu elektromobility a rozvoj sítě dobíjecích stanic. Věřím, že do roku 2023 přesáhne česká síť dobíjecích stanic i díky iniciativě ČEZ a dalších partnerů hranici 2000 zprovozněných dobíječek,“ říká Jiří Maláček, vedoucí českého zastoupení společnosti ŠKODA AUTO.

Navzdory pandemickým omezením očekává ČEZ letos prolomení hranice 3 milionů kWh odebraných v naší síti. Stále rostoucí poptávku po veřejném dobíjení přitom už dnes plně zvládnou pokrýt jen lokality se dvěma a více stanicemi. Do budoucna také chce ČEZ cíleně zaměřovat na výstavbu stojanů o vyšších výkonech, které dokážou dobít elektromobily ještě rychleji.

Hlavní tíhu provozu nesou rychlodobíjecí stanice dodávané společností ABB ČR. Ty dnes tvoří více než 80% sítě ČEZ a umožňují nabíjet výkonem až 50 kW všechny typy elektromobilů. Stojany zvládnou doplnit 80 % kapacity akumulátoru v řádu desítek minut. Celkový instalovaný výkon dobíjecích bodů v síti ČEZ činí přes 18 tisíc kW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující bezemisní elektřinou domácnosti 50tisícového města. U každého ze stojanů ČEZ mohou v jednu chvíli doplňovat energii dva elektromobily. Při využívání sítě se uživatel před dobíjením identifikuje RFID kartou nebo pomocí aplikace FUTUR/E/GO. Ta dokáže dobít elektromobil pomocí mobilního telefonu, vyhledat nejbližší dobíjecí místo a aktuální dobu dojezdu nebo ukázat momentální obsazenost jednotlivých stojanů. ČEZ nabízí jak několik tarifů šitých na míru zákazníkům, tak i možnost jednorázového dobíjení pro ostatní řidiče.

V České republice je aktuálně registrováno více než 6000 elektromobilů, z toho přes 3300 jich přibylo v loňském roce. Počítadlo za letošní tři měsíce zatím ukazuje 585 nových čistě elektrických aut. Odhady dalšího vývoje hovoří o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů. Podobně jako v dalších vyspělých zemích Evropy, i v České republice se elektrická auta definitivně stávají běžnou součástí provozu.

Přečtěte si také

Back to top button