Silniční doprava

Česká výstavní premiéra

Česká výstavní premiéra. Na dvanáctý ročník středoevropského veletrhu autobusů a hromadné dopravy Czechbus 2023, který se koná v pražských Letňanech od 21. do 23. listopadu, přiveze Scania českou výstavní premiéru: zájezdový autobus Scania Irizar i6S Efficient, který se vyznačuje významným snížením spotřeby paliva. Klíčem k tomu je i nahrazení klasických zrcátek kamerami.

„Po loňské premiéře modelu Scania Fencer f1 máme na stánku i tentokrát výjimečný autobus. První kusy Irizaru i6S Efficient se teprve nedávno dostaly k zákazníkům. Mezi ty první v Česku patří společnost Arriva,“ říká Lukáš Martinů, manažer prodeje autobus Scania pro Česko a Slovensko.

Nová verze Efficient představuje zásadní vylepšení stávajícího a populárního prémiového autokaru i6S. Díky rozsáhlejšímu použití vysokopevnostní oceli a kompozitních materiálů v konstrukci nástavby je lehčí o 750 kilogramů. Významného vylepšení doznala i aerodynamika, upravené tvarování přední části střechy a volitelná digitální zrcátka snižují odpor vzduchu o 30 procent. Podle poznatků řidičů kamery navíc usnadňují manévrování s autobusem ve stísněných prostorech.

Výsledkem modelových změn je o 13 procent nižší spotřeba paliva a emisí CO2. Finančně může v případě dieselového vozidla a ceně jednoho litru nafty 36,50 Kč znamenat úsporu 1,2 milionu korun v provozních nákladech během jednoho milionu najetých kilometrů. V nabídce jsou navíc rovněž verze na zkapalněný bio- nebo zemní plyn, které mohou přinést ještě významnější úsporu emisí skleníkových plynů.

Na stánku Scanie v hale 4 bude vystaven třínápravový autobus s 59 místy pro pasažéry s klasickým 13litrovým naftovým motorem DC13 o výkonu 450 koní (331 kW) a točivém momentu 2350 Nm.

„Scania Irizar i6S Efficient je dokonalým symbolem našeho nového přístupu k autobusovému byznysu. Na našem odolném šasi s úspornými motory mohou vznikat na míru šité nástavby dokonale přizpůsobené požadavkům zákazníků a podmínkám na místních trzích,“ říká Lukáš Martinů.

Zdroj
Scania

Přečtěte si také

Back to top button