Silniční doprava

Daimler Truck eDays 2023

Daimler Truck eDays 2023. Daimler Truck Česká republika pozval své zákazníky na testování elektrických nákladních vozů.

Dovozce nákladních vozidel značek Mercedes-Benz a Fuso v ČR, společnost Daimler Truck Česká republika s.r.o.., uspořádala pro své zákazníky testovací jízdy s vozidly z aktuálního výrobního programu s důrazem na elektromobilitu.

Přečtěte si také

Velký Týnec:  Na výběr z celkem 13 různých nákladních vozidel a souprav k testovacím jízdám mají zákazníci, kteří se ve třetím a čtvrtém zářijovém týdnu zúčastní prezentační akce Daimler Truck eDays 2023. Importér nákladních vozidel Mercedes-Benz a Fuso ji uspořádal pro zákazníky své prodejní sítě v areálu nové vlastní pobočky ve Velkém Týnci na okraji Olomouce. Akci pro zákazníky předcházelo na tomtéž místě a se stejnými vozidly školení pro prodejní a servisní síť značky. 

Účastníci akce se mají možnost prakticky seznámit s posledními novinkami ve výrobním programu nákladních vozů. K dispozici je flotila šesti elektrických vozidel eActros, která zahrnuje dvou a třínápravová vozidla typu 300 a 400 s různými nástavbami a dojezdem až přes 400km na jedno nabití a také letošní novinku, tahač návěsů eActros 300 City Tractor. Horkou novinkou, která přijela z výrobního závodu v portugalském Tramagalu den před zahájením akce, je první zástupce nové generace Fuso eCanter, jejíž výroba byla zahájena začátkem léta.

Tato typová řada odpovídá rozsahem modelů řadě Fuso Canter s dieselovým pohonem a celkovou hmotností od 3,5 do 8,55t celkové hmotnosti. Jde o vozidlo, určené především pro městskou rozvážku a logistiku, ale bude jistě hojně využívané i ve službách a údržbě silnic nebo městských a obecních zařízení. Kromě rychlého nabíjení stejnosměrným proudem umožňuje eCanter i nabíjení střídavým proudem z běžně dostupných wallboxů pro osobní vozy.  Vystavené vozidlo je podvozek s typovým označením  4C15e, s celkovou hmotností 4,25t a se dvěma akumulátory, které umožňují dojezd přibližně 140km. 

Kromě vlastních elektrických nákladních vozidel mají účastníci možnost si vyslechnout doprovodné přednášky a prezentace, zaměřené na tematiku alternativních pohonů, provozu a nabíjení elektrických aut a v neposlední řadě i na strategii společnosti Daimler Truck v oblasti alternativních pohonů – elektřiny z akumulátorů a z vodíku.

Jízda s elektrickými nákladními vozidly, obzvlášť se soupravou tahače s návěsem, budí velký ohlas a dá se říci i nadšení u všech, kteří mají možnost vozidlo řídit v běžném provozu. Nadšení budí především bezhlučná jízda, akcelerační schopnosti a tažná síla elektrického pohonu, ale i komfort jízdy. V zázemí akce probíhají rozhovory o reálných případech, podmínkách a možnostech využití elektrických vozidel v každodenním nasazení. Daimler Truck poskytuje svým zákazníkům poradenství ve všech aspektech této nové oblasti dopravy, které zastřešuje souhrnným názvem e-Consulting. Součástí prezentace jsou i nabíjecí stanice – v praktickém nasazení je v areálu ve Velkém Týnci využívána nabíjecí stanice Siemens Sicharge D s celkovým výkonem 300kW, kde jsou denně dobíjena všechna vozidla, účastnící se akce.

Klasický výrobní program se vznětovými motory je na akci zastoupený různými modely Actros, Arocs a Atego a také výběrem modelů Fuso Canter. U těžkých nákladních vozidel si zákazníci mohou otestovat inovovaný hnací agregát, který přináší úsporu paliva až 4% oproti předchozí generaci a nabízí lepší jízdní dynamiku, vylepšené jízdní a bezpečnostní programy a více komfortu, obzvlášť u špičkového modelu značky, Actrosu L.

Zdroj
Mercedes-Benz Trucks

Přečtěte si také

Back to top button