Silniční doprava

eActros 300 pro HOPI

eActros 300 pro HOPI. Logistická a potravinářská společnost HOPI převzala plně elektrický tahač návěsů Mercedes-Benz eActros 300. Vozidlo bude využívat v pravidelné přepravě zboží z pobočky v Prostějově.

Předání elektrického tahače návěsů Mercedes-Benz eActros 300 logicky navazuje na dlouholetou spolupráci mezi dovozcem nákladních vozidel Mercedes-Benz a společností HOPI, která je jednou z nejvýznamnějších firem, které se ve střední a východní Evropě zabývají výrobou, skladováním a distribucí potravin. Vozidlo bude nasazeno v běžném každodenním rozvozu na stálé trase z areálu společnosti HOPI v Prostějově. Tento areál je vybaven nejmodernější fotovoltaickou technologií, zahrnující jak solární elektrárnu na střeše, tak i bateriové úložiště a výkonnou nabíjecí infrastrukturu, což umožní vozidlo provozovat skutečně bez emisí. To je hlavním přínosem nového řešení přepravy elektrickým vozidlem. 

V roce 2024 bude společnost HOPI testovat i jeden z prvních kusů nové generace elektrických nákladních vozidel Mercedes-Benz, model eActros 600. Ve výhledu do příštího roku je i plán pořízení tohoto nového modelu, který přinese výraznější zefektivnění bezemisní přepravy díky nejmodernější technice pohonu z akumulátorů a umožní pružnější plánování a vyšší přepravní výkony díky delšímu dojezdu. K předání se vyjádřili přítomní zástupci obou firem.

Martin Piškanin, Předseda dozorčí rady HOPI Holding

Jsme velice rádi, že jsme nastartovali strategickou spolupráci v rámci elektromobility s Daimler Truck. Věříme, že jsme se společně vydali na cestě k udržitelnosti a produkty Mercedes-Benz nám poskytnou konkurenční výhodu na velmi konkurenčním logistickém trhu.

Jan Hyťha, Ředitel dopravy HOPI Logistics

S postupně se prodlužujícími dojezdy budoucích elektrických nákladních vozidel a rozvíjející se dobíjecí infrastrukturou předpokládáme dynamický rozvoj této technologie v oblasti alternativních pohonů. Provoz prvního elektrického tahače nám poskytne cenné zkušenosti a informace pro další rozvoj elektromobility v rámci naší flotily. Díky tomu získáme technologický náskok, který hodláme plně využít při postupném budování ekologicky udržitelného provozu pro naše zákazníky. 

Václav Šetelík, Controlling manažer dopravy HOPI Logistics

Při testování dostupných variant e-vozidel jsme se rozhodli pro komplexní řešení od společnosti Daimler Truck. Již nyní se těšíme na testování zcela nového modelu Mercedes-Benz eActros 600, který nám importér zapůjčí v průběhu letošního jara. Pokud provozní testy prokážou vhodnost nasazení tohoto vozidla v našem provozu, stane se od příštího roku eActros 600 novým přírůstkem do naší flotily nákladních vozidel. 

Josef Mařík, ředitel společnosti Daimler Truck ČR

Máme velkou radost, že první tahač eActros 300 v České republice převzala právě společnost HOPI, která řadu let používá vozidla naší značky. Věřím, že je to začátek nové éry spolupráce při budování bezemisní nákladní dopravy. Těšíme se na to, že budeme moci společnosti HOPI brzy zapůjčit k testování vozidlo nové generace, náš eActros 600. 

Zdroj
Daimler Truck

Přečtěte si také

Back to top button