Silniční doprava
Nyní nejčtenější

Jeřáby HIAB s funkcí CTC zjednodušují obsluhu

Cesta ke schopné obsluze nakládacího jeřábu chce svůj čas. Trvá celé roky, než se projeví všechny výhody ovládnutí pokročilých funkcí jeřábu. Dnes už to ale nemusí platit. Díky funkci CTC (Crane Tip Control – Ovládání špičky jeřábu) může i začátečník přijímat náročnější úkoly.

Například zdvihání břemena pomocí jeřábu po dokonale svislé dráze bez využití navijáku kladlo dříve mimořádné nároky na přesnost a dovednost obsluhy. Společnost HIAB, přední světový výrobce hydraulické manipulační techniky, reagovala na požadavky zákazníků, kteří chtěli mít možnost pohybovat špičkou jeřábu po dokonale svislé nebo dokonale vodorovné dráze a vyvinula softwarovou funkci, která toto umožňuje. 

Využití s řadou přídavných zařízení
Precizní ovládání jeřábů je vyžadováno při mnoha manipulačních úkonech v odvětví stavebnictví, údržby silnic atd. Proto mají jeřáby s CTC funkcí své využití nejen v kombinaci s hákem, ale také s řadou přídavných zařízení, jako jsou paletové vidle nebo vrtáky, kdy pak mohou nahrazovat jiná manipulační zařízení a stroje. 

Automatická koordinace jeřábu
Funkce CTC je založená na technologii souřadnicového ovládání patentované společností HIAB, která převádí pohyby pák nebo joysticků na dálkovém ovladači na vodorovné a svislé souřadnice cílové polohy. Namísto ovládání jednotlivých funkcí jeřábu (otáčení, první rameno, druhé rameno, výsuvy) jeřáb sám provede výpočet a potřebné úkony k přemístění břemene do požadovaného místa.

Stačí dvě páčky
Při zvolené funkci CTC lze pokyny provádět pomocí dvou páček nebo joysticků na dálkovém ovladači, přičemž jedna páka slouží k ovládání vodorovného pohybu X (roztažení/zatažení špičky jeřábu) a druhá k ovládání svislého pohybu Y (špička nahoru/dolů). Velkým benefitem je, že jeřáb vybavený funkcí CTC má vždy také funkci poloautomatického skládání a rozkládání jeřábu, které umožní obsluze rychle a snadno rozbalit a sbalit jeřáb bezpečným způsobem. 

Prodejní a servisní zastoupení HIAB
Společnost CONTSYSTEM s.r.o. je přímým prodejním a autorizovaným servisním zastoupením značky HIAB v sortimentu hydraulických nakládacích jeřábů s nosností od 1 do 100 tm, dále hákových a ramenových nosičů kontejnerů a závěsných vysokozdvižných vozíků. Navrhuje spolehlivá řešení v oblasti hydraulické techniky pro jakýkoliv segment a jakékoliv využití i v nejnáročnějším provozu. Kromě hlavního servisního střediska v Ostravě má společnost v rámci České republiky dalších devět servisních partnerů.

Přečtěte si také

Back to top button