Silniční doprava

Mercedes-Benz Actros F: bez kamer i displejů

V lednu 2021 přijde na trh základní verze těžkého nákladního modelu Actros, který nebude mít v základu vymoženosti typu multimediální kokpit, MirrorCam, zdokonalené bezpečnostní systémy a částečně automatizované jízdní funkce.

S novým modelem Actros F přináší značka na trh vozidlo, které je zaměřeno na maximální funkčnost. Od ledna 2021 bude dostupné v 24 zemích EU a na vybraných trzích mimo EU. Nový model Actros F je určený pro všechny zákazníky, kteří hledají funkční nákladní vozidlo a nepotřebují za každou cenu všechny inovace nejmladší generace vozidel Actros. Dostupný bude v 17 různých konstrukčních vzorech výhradně s levostranným řízením. Actros F se hodí pro použití v klasické a regionální dálkové přepravě, zejména však jako vozidlo s výměnnou nástavbou, hákový natahovač nebo cisternové vozidlo. Za tímto účelem se kladl velký důraz kromě maximální funkčnosti pro provozovatele autoparku i na vysoký komfort pro řidiče. Nově navržené kabina řidiče ve variantách StreamSpace nebo BigSpace nabízí svojí šířkou 2,5 m a výškou motorového tunelu 120 mm v rámci své třídy mimořádný prostor a také umožňuje nízké nastupování a vystupování po pouhých třech schůdcích.

Přečtěte si také

Klasika

Co se týče výbavy, poskytuje nový model Actros F sériově mj kokpit Classic, jakož i klasická vnější zpětná zrcátka. V kombinaci s navigačním systémem, automatickou klimatizací a několika dalšími prvky mimořádné výbavy se pozužíva iv nejmladší generaci modelů Actros zabudovaný, uživatelsky jednoduchý 10-palcový multimediální kokpit s multifunkčním volantem. Dalším prvkem výbavy je nový systém Predictive Powertrain Control který integruje způsob ježdění uzpůsoben topografii do automatizovaného řazení a v kombinaci s precizně stanovenou strategií řazení umožňuje dodatečné úspory pohonných látek. Kromě toho přicházejí další bezpečnostní prvky jako například aktivní asistent brzdění páté generace (ABA 5) a asistent udržování v jízdním pruhu, které se na základě platné legislativy platné v celé Evropě sériově montují od ledna 2020 do modelu Actros. Na přání může být nový model Actros F vybaven i asistentem odbočování.

Interiér Classic (FOTO: Mercedes-Benz)

Nechybí konektivita ani on-line servisní služby  

I se standardně namontovaným řešením konektivity Fleetboard dosáhne model Actros F vysokou úroveň efektivnosti. S údaji generovanými v reálném čase mají dopravci svá vozidla neustále na očích a díky inteligentnímu propojení řidiče, autoparku a zakázky je provozování v rámci autoparku ještě hospodárnější. Toto platí pouze v případě volitelného vylepšení rozšířených služeb Fleetboard s novou zákaznickou platformou.
Rozhodujícím faktorem pro provozovatele autoparků je i včasné rozpoznání a odstranění případných poruch. V této souvislosti je v modelu Actros F ve vztahu k propojení dostupná i intenzivní péče o zákazníka poskytovaná prostřednictvím služby Mercedes-Benz Uptime. Plnoautomatická diagnostika na dálku proto průběžně a v reálném čase prověřuje stav mnoha systémů v nákladním vozidle. Pokud vznikne nutnost údržby nebo opravy, servis Mercedes-Benz vám neprodleně nabídne individuální řešení.

Do kabiny se vstupuje jen po třech schůdcích (FOTO: Mercedes-Benz)

Servisní balíčky

Individuální konfigurovatelné servisní balíčky, jakož i precizní přizpůsobená řešení prostřednictvím leasingu, financování a pojištění zahrnují celé spektrum služeb určených pro model Actros F a také v rámci toho zajistí jistotu při plánování. Fakt, že se Mercedes-Benz Trucks v tomto ohledu neustále zaměřuje na inovativní řešení, reprezentuje například i servisní smlouva Mercedes-Benz CompleteMile, která bude dostupná od března 2021 nejen pro nový model Actros F, ale také pro všechny další modely Actros, Arocs a Atego na mnoha evropských trzích. Flexibilní servisní smlouva kryje tak, jak Mercedes-Benz Complete, všechny dílenské práce, včetně práce na dílech podléhajících opotřebení, přitom je ale koncipována tak, aby se měsíční splátky orientovali podle skutečně ujetých kilometrů. Přitom není důležité, zda zákazník působí v cyklickém odvětví, jako je stavebnictví nebo zemědělství, nebo se v důsledku silnějších, případně slabších obchodních měsíců jeho jízdní výkony často mění. Mercedes-Benz CompleteMile tím tak může přispět k optimalizaci peněžního toku. Stav kilometrů se automaticky odešle ze služby Mercedes-Benz Uptime do IT systémů Mercedes-Benz Trucks a zde se zpracuje za účelem vystavení digitalizované faktury.

Actros F bude dostupný v 17 různých konstrukčních vzorech výhradně s levostranným řízením (FOTO: Mercedes-Benz)

Přečtěte si také

Back to top button