Silniční doprava

Ministerstvo dopravy vybralo nového dodavatele CRV a za IT služby ušetří až 50 milionů korun ročně

Ministerstvo dopravy provoz Centrálního registru vozidel od 1. dubna svěřilo společnosti ICZ.

Rozhodlo se neprodloužit smlouvu se stávajícím dodavatelem ATS-Telcom, který se k požadavkům úřadu nepostavil vstřícně a nevedl s ním korektní jednání. Zakázku IT služeb MD už od dubna rozdělí na menší celky, čímž ušetří až 50 milionů korun ročně. Změna dodavatele systému CRV si vyžádala dvoudenní technologickou odstávku, která proběla 2. a 3. dubna. V příštích týdnech vypíše MD otevřená výběrová řízení na IT služby rezortu.  
 
Ministr dopravy Zbyněk Stanjura po svém nástupu do funkce zjistil, že plánovaný tendr na IT služby nebyl připraven tak, aby se soutěž dala do konce března stihnout. Tendr byl navíc chystán na celý balík služeb a nezohledňoval záměr vlády sloučit ministerstvo dopravy s ministerstvem průmyslu a obchodu. Jedinou možností tak bylo provoz registru vozidel dočasně zajistit přímým oslovením dodavatelů (formou JŘBU). „Zakázku jsme rozdělili a v součtu zlevnili o jednu třetinu, což znamená úsporu až 50 milionů korun ročně. V příštích týdnech vypíšeme standardní výběrové řízení tak, abychom měli definitivní a efektivní řešení pro dlouhodobé dodavatele těchto služeb,“ uvedl ministr dopravy Zbyněk Stanjura.
 
V minulých týdnech ministerstvo dopravy vedlo desítky náročných jednání se společností ATS-Telcom, která trvala výlučně na komplexním zajištění IT služeb. „Z pozice ministra nepřipustím, aby jakákoliv firma ke svému prospěchu vydírala stát a stavěla se do pozice, kdy dodavatel objednavateli služby diktuje podmínky. Nátlak na prodloužení smlouvy byl daleko za hranicí, kterou jsem ochoten akceptovat,“dodal Stanjura.
 
Provoz aplikace CRV bude od 1. dubna zajišťovat firma ICZ, která má dlouhodobé zkušenosti s provozem registrů (mj. provozuje pro MD bezchybně šest let centrální registr řidičů). O infrastrukturu pro přenos dat se postará Telefónica, která dosud byla subdodavatelem této služby. Převod systému na nové dodavatele si vyžádal dvoudenní technologickou odstávku CRV, která proběhla 2. a 3. dubna.
 

Přečtěte si také

Back to top button