Silniční doprava

Nový a výkonnější motor pro Volvo FH16

Nový a výkonnější motor pro Volvo FH16. Společnost Volvo Trucks představuje nový motor pro své ikonické nákladní vozidlo Volvo FH16. Nový 17litrový motor s výkonem až 780 koní a točivým momentem 3800 Nm si hravě poradí i s těmi nejnáročnějšími přepravními úkoly a zároveň se vyznačuje mimořádně nízkou spotřebou paliva a dlouhou životností. Tento nový motor je certifikován pro provoz na biopaliva.

Dlouhá jízda vysokou rychlostí s těžkým nákladem klade na vozidlo vysoké nároky, ne však na Volvo FH16 s novým 17litrovým motorem splňujícím normu Euro 6. Nový motor, vyvinutý pro nejnáročnější přepravní úkoly, se dodává ve třech úrovních výkonu: 600 k, 700 k a 780 k. Točivý moment vzrostl na 3000 Nm, 3400 Nm a 3800 Nm v nejvyšší verzi. Vyšší výkon a točivý moment se promítají do rychlejší odezvy motoru, lepších jízdních vlastností, maximální produktivity a nižší spotřeby paliva.

Přečtěte si také

„Jsem hrdý, že mohu představit náš nový motor. Představuje skutečné mistrovské dílo a výsledek prvotřídního inženýrství. Verze se 780 koni je nejsilnějším motorem v oboru. Při stoupání do prudkého kopce s maximálním zatížením se nechcete potýkat s omezením vyplývajícím z nízkého točivého momentu a výkonu. Proto jsme veškeré své úsilí zaměřili na to, aby byl motor D17 velmi výkonný, spolehlivý s výbornou odezvou. Pro naše zákazníky to znamená rychlejší plnění zakázek s nižší spotřebou paliva,“ říká Marcos Weingaertner, produktový manažer ve společnosti Volvo Trucks. 

Motor D17 je vybaven jedním účinným turbodmychadlem, které zvyšuje jeho odezvu a zlepšuje jízdní vlastnosti. Inovativní konstrukce zvlněných pístů patentovaná společností Volvo optimalizuje spalování a snižuje emise, nový systém vstřikování zajišťuje maximální úsporu paliva a zvýšený špičkový tlak ve válcích umožňuje dosáhnout vysokého výkonu. 

Výrazně se zlepšil brzdný výkon motoru v celém rozsahu otáček s vynikající odezvou motoru. To umožňuje rychlé řazení, menší opotřebení brzdových destiček a kotoučů a zároveň vyšší účinnost při jízdě z kopce. 

Certifikace pro provoz na biopaliva

Nový motor D17 je ve všech výkonových verzích certifikovaný pro provoz na hydrogenovaný rostlinný olej (HVO). Verze s výkonem 700 koní má také certifikaci pro provoz na 100% bionaftu (B100). Převodovka byla modernizována tak, aby zvládala točivý moment až 3800 Nm, a u verzí s 3000 Nm a 3400 Nm se dále zvýšila její vnitřní účinnost.

„Jsem přesvědčen, že zákazníci i řidiči ocení vyšší brzdný výkon motoru i možnost provozu na HVO a bionaftu. D17 je skvělý motor pro skvělé nákladní vozidlo a všichni naši zákazníci, kteří se při své každodenní práci spoléhají na Volvo FH16, budou mít nyní k dispozici ještě výkonnější nástroj,“ říká Marcos Weingaertner. 

Volvo FH16 s novým motorem se začne prodávat v polovině roku 2024. Zahájení výroby pro evropské trhy a Austrálii je plánováno na druhou polovinu roku 2024. Nový motor je k dispozici ve zcela novém modelu Volvo FH16 Aero a v nejnovější verzi modelu Volvo FH16.

Zdroj
Volvo Trucks

Přečtěte si také

Back to top button