Silniční doprava

Přerov už jednal s novým dopravcem MHD, chystá se smlouva

Vedení přerovské radnice jednalo s novým dopravcem, který by měl od prosince zajistit provozování MHD ve městě. Jeho jméno zatím tají.

Smlouva by však měla být uzavřena do poloviny listopadu. Bude to na poslední chvíli. Dosavadnímu provozovateli MHD, společnosti Slovenská autobusová doprava Trnava (SAD Trnava), skončí smlouva na konci listopadu. Firma městu vypověděla smlouvu kvůli tomu, že jako zahraniční dopravce ve městě tuto službu ze zákona provozovat nemůže. “Uvést můžeme pouze to, že se jedná o českého dopravce, který by měl od 1. prosince letošního roku v Přerově provozovat autobusovou dopravu. Nejpozději do 15. listopadu bychom s ním chtěli uzavřít smlouvu, kterou nám připraví advokátní kancelář,“ uvedla vedoucí odboru evidenčních správních služeb magistrátu Jitka Kočicová. 

    
Podle ní cestující mohou očekávat stejný standard poskytovaných služeb jako doposud. Zdůraznila i to, že nový dopravce bude v Přerově působit jen dočasně – maximálně dva roky. Za tu dobu najde město prostřednictvím řádného výběrového řízení firmu, která bude autobusovou dopravu v Přerově dlouhodobě provozovat. Slovenský přepravce, který zajišťoval v Přerově provoz autobusových spojů od 1. ledna 2010, nečekaně v květnu vypověděl magistrátu smlouvu o závazku veřejné služby ve veřejné linkové dopravě. Zástupci firmy zjistili, že nemohou jako zahraniční dopravce podle českých zákonů tuto službu provozovat, neměli totiž potřebné povolení. Vedení radnice tuto informaci zveřejnilo až na konci srpna. 

    
Město se nyní s dopravcem pře o to, čí je to chyba. Město s firmou zahájilo správní řízení, ve kterém jí hrozí vysoká pokuta. Opozice krok města kritizuje. Podle ní je chyba na straně radnice, která nesprávně zadala výběrové podmínky. Stejného názoru je i místopředseda představenstva SAD Trnava Marek Antoňák, který už dříve ČTK řekl, že šlo o chybu zadavatele veřejné soutěže. Vedení města to však odmítá. Sporem se bude zabývat také policie. Jeden z obyvatel kvůli této situaci podal trestní oznámení. Podal jej jak na odpovědné zástupce SAD Trnava, tak na zástupce přerovské radnice, kteří podepsali smlouvu o provozování MHD ve městě.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button