Silniční doprava

První Scania Citywide LE v ČR

První Scania Citywide LE v ČR. Společnost Lutan s.r.o. převzala v Mladé Boleslavi svůj první autobus Scania. Model Citywide LE se sníženým nástupem bude prvním kusem svého typu v Česku a zároveň první Scanií v nových šedo-červených barvách systému Pražské integrované dopravy.

Společnost Lutan patří k mladým autobusovým dopravcům, založena byla teprve v roce 2017 a aktuálně provozuje s devíti autobusy pět linek Pražské integrované dopravy. Nová Scania Citywide LE se sníženým nástupem bude obsluhovat linku 442 mezi Mladou Boleslaví a Lysou nad Labem.

Přečtěte si také

První Scania Citywide LE v ČR

,,Pro Scanii jsme se rozhodli po té, co jsme si model Citywide vyzkoušeli. Zaujaly nás jízdní vlastnosti a velkým důvodem k jeho pořízení byl i blízký servis v Mladé Boleslavi a možnost servisovat vozidlo také během víkendů,“ uvedl majitel společnosti Lutan s.r.o. Lukáš Taneček.

Dvanáctimetrový autobus pochopitelně splňuje všechny standardy vyžadované pro provoz v rámci Pražské integrované dopravy. Kromě atraktivního šedo-červeného zbarvení se jedná i o dvoubarevné čalounění sedadel pro cestující nebo odbavovací a informační systém. Scanii nechybí rovněž klimatizace a nezávislé topení pro maximální teplotní komfort všech pasažérů. 

Citywide společnosti Lutan nabízí 41 míst k sezení, z čehož dvě jsou sedadla jsou sklopná v prostoru pro kočárek nebo invalidní vozík. Vzdušnému pocitu na palubě napomáhá i neagresivní osvětlení a světlé tóny použitých materiálů.

„Jsem přesvědčený o tom, že naše Scania Citywide LE se v provozu v rámci Pražské integrované dopravy osvědčí a vozidlo pro Lutan je první vlaštovkou. Jedná se o moderní, komfortní a bezpečný autobus, který ocení cestující i provozovatelé. Navíc nabízíme širokou paletu pohonných ústrojí, aby si každý zákazník našel to pravé,“ řekl Lukáš Martinů, manažer prodeje autobusů Scania (CZ & SK).

Scania Citywide LE určená pro společnost Lutan je poháněná úsporným devítilitrovým naftovým motorem o výkonu 320 koní, který je spřažený s automatizovanou dvanáctistupňovou převodovkou s retardérem. Kromě jiných výkonových variant naftových motorů ale Scania nabízí rovněž plynové nebo hybridní varianty.

Autobus je rovněž vybaven celou řadou bezpečnostních prvků včetně sledování slepého úhlu, varování před kolizí se zranitelnými účastníky provozu, zadní couvací kamery nebo Bi-LED světlometů. Řidič má k dispozici odvětrávanou pohodlnou sedačku ISRI.

Specifikace autobusu Scania Citywide LE:

Pohonné ústrojí:
Motor:
 řadový devítilitrový naftový pětiválec DC09 140
Výkon: 235kW (320 koní) 
Točivý moment: 1600 Nm
Převodovka: automatizovaná 12st., GRS895R

Rozměry a kapacita:
Délka: 12,1 m
Uspořádání náprav: 4×2
Uspořádání dveří: 1-2-0
Počet míst k sezení: 41
Počet míst pro vozíček: 1

Zdroj
Tisková zprávaScania

Přečtěte si také

Back to top button