Silniční doprava

Silničáři na jihu Moravy mají na zimu vyčleněno kolem 240 mil Kč

V Jihomoravském kraji se na údržbu komunikací v zimě počítá s částkami mezi 180 až 240 miliony korun.

ČTK to sdělil Alois Vybíral ze Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje (SÚS JMK), která zajišťuje údržbu asi 4000 kilometrů silnic v regionu. V Brně plánuje městská firma Brněnské komunikace podle Leoše Chasáka, že na zimní údržbu vydá asi 60 milionů korun. O pravomoci v údržbě komunikací se tyto společnosti dělí s radnicemi měst a brněnských městských částí. Ty loni řešily kvůli náhradám za neuklizené chodníky celkem desítky případů, spoluúčast radnic na úhradách však nebyla také díky pojistkám vysoká, zjistila ČTK. 

    
„Jako vždy se uvidí, jaká bude sněhová nadílka, podle toho budeme čerpat finanční prostředky,“ uvedl Vybíral. SÚS JMK udržují silnice II. a III. třídy v regionu a některé státní silnice I. třídy. Brněnské komunikace zajišťují na území jihomoravské metropole především údržbu hlavních silničních tahů a komunikací, kde jezdí MHD, uvedl Chasák. O zbytek se starají radnice jednotlivých částí metropole. Podle mluvčího největší brněnské městské části Brno-střed Romana Buriána vydala loni radnice za údržbu silnic a chodníků 33,2 milionu korun. „Na zimu 2011 až 2012 předpokládáme náklady řádově o statisíce nižší,“ dodal mluvčí. Radnice loni řešila zhruba 35 případů kvůli náhradám za neuklizené chodníky. „Náklady pro nás s plněním byly nula korun, poněvadž to řeší úklidové firmy ze svých pojistek, které měly povinně uzavřeny,“ dodal. 

    
Radnice Brna-sever, které je druhou největší částí Brna, počítá letos s výdaji 7,3 milionu korun; loni to bylo asi o 2,5 milionu méně. Na úhradách souvisejících s neuklizenými chodníky radnice loni zaplatila 30.000 korun. V Hodoníně vypočetli náklady na zimní údržbu veškerých komunikací a chodníků na 2,6 milionu, stejně jako loni. Hodonín podle své mluvčí Petry Kotáskové v uplynulém roce nemusel žádnému z občanům vyplácet náhradu za úrazy spojené například s námrazou na chodnících. 

   
Podle vedoucí odboru rozvoje a správy břeclavské radnice Jany Šupové se náklady na údržbu komunikací v zimě pohybují kolem tří milionů korun. Za loňský a letošní rok řešili kvůli neuklizených chodníkům 18 případů, spoluúčast činila 5000 Kč. Za uplynulou sezonu zaplatili ve Znojmě 21,5 milionu korun za zimní údržbu komunikací, letos se počítá s obdobnou částkou. ČTK to sdělila mluvčí radnice Renáta Bártová. Na pojištění odpovědnosti za škodu platí město Znojmo ročně 148.096 korun,“ doplnila. Na spoluúčasti při náhradě škod za rok 2010 radnice zaplatila 7500 korun a v letošním roce zatím 9000 Kč.
 

Přečtěte si také

Back to top button