Silniční doprava

Školáci a senioři si za dopravu připlatí

Slevy pro české seniory, žáky a studenty v hromadné dopravě v současné výši 75 % se od dubna snižují na 50 %. Státu by to mělo ušetřit téměř 2 miliardy korun. S redukcí slev seznámil ve středu českou vládu ministr dopravy Martin Kupka.

Přestože si studenti a senioři budou muset sáhnout hlouběji do kapsy, ministerstvo dopravy nepředpokládá, že by to mělo vést k odlivu těchto skupin z autobusové a železniční dopravy. „Poloviční sleva je na využívání veřejné dopravy stále atraktivní a zároveň znamená nezanedbatelnou úsporu ve státním rozpočtu. Je to zodpovědná sleva, která šetří finanční prostředky, je sociálně citlivá, neodvádí cestující z dopravy a bere dopravcům motivaci k nekalým praktikám,“ řekl Kupka.

Celkový účet za slevy od roku 2018 přesáhl v Česku 13 miliard Kč. Snížení slevy by mělo státní kase ušetřit zhruba 1,9 miliardy korun. V roce 2021 vyplatilo ministerstvo dopravcům přibližně 3 miliardy korun. To je výrazně méně než v předkrizových letech, protože pandemie nového koronaviru omezila cestování. Avšak v roce 2019 stát vyplatil 5,8 miliardy korun.

Právě na tuto výši by se podle propočtů ministerstva dopravy vyšplhaly náklady na slevy iv letošním roce, kdyby s variantou omikron pandemie zazněla a resort dopravy by výši slev neupravil. Po jejich redukci ministerstvo předpokládá, že slevy v dopravě budou český státní rozpočet stát 3,9 miliardy Kč ročně.

Ve spolupráci
transport-logistika.cz
Zdroj
TASR
Back to top button