Silniční doprava

Sustainable Truck of the Year 2023

Sustainable Truck of the Year 2023. Ocenění získává DAF za kategorii tahačů, Mercedes-Benz Trucks mezi distribučními vozidly a Ford v kategorii Van.

Slavnostní předávání cen Sustainable Truck of the Year 2023, evropské akce, která odměňuje nejefektivnější a udržitelnější nákladní a Vany, se konalo 22. prosince 2022. Akce byla vysílána na webových stránkách a kanálech sociálních médií Sustainable Truck&Van a Vadoe platforem, které každoročně udělují ceny na základě shromáždění poroty odborníků.

Ocenění získal DAF XG Plus 480 v kategorii Tahače; Mercedes-Benz eActros v kategorii Distribuční vozidla a Ford E-Transit v kategorii Van. Ceny převzal Paolo A. Starace, generální ředitel společnosti DAF Italy; Maurizio Pompei, generální ředitel Mercedes-Benz Trucks Italy a Marco Buraglio, ředitel užitkových vozidel Ford Italy.

Letošního předávání cen se zúčastnila i Raluca Marian, která je ředitelkou EU pro advokacii a generální delegátkou stálé delegace při EU v IRU, Mezinárodní unie silniční dopravy. Mluvila o tom, jak může dostupnost technologicky vyspělých a udržitelnějších vozidel pomoci čelit klíčovému problému nedostatku řidičů. „Do roku 2026 může být v Evropě o 2 miliony řidičů méně. Mezi hlavní příčiny tohoto problému patří skutečnost, že mladí lidé již toto povolání nepovažují za atraktivní. Méně znečišťující, více digitalizovaná a technologicky vyspělá vozidla mohou rozhodně pomoci mladým lidem přiblížit se k této práci,“ řekla Raluca Marian.

V 7. ročníku ocenění Sustainable Truck of the Year porota přidělila ve třech různých kategorií: Tahač (vozidla do 44 tun); Distribuční vozidlo (vozidla do 26 tun, 2 nebo 3 nápravy); Dodávka (vozidla do 3,5 tuny). Při hodnocení vozů v soutěži se bere v úvahu 40 technických parametrů rozdělených do 6 makro oblastí, jako jsou motor, převodovka, bezpečnost, komfort, konektivita a udržitelnost.

Letos jsou již podruhé po sobě dvě ze tří oceněných vozidel plně elektrická.

Kategorie tahač: DAF XG Plus 480

Bezprecedentní z hlediska přístupu a tvaru, DAF XG Plus 480 využívá nové evropské nařízení o limitech rozchodu, které umožňuje prodloužení kabiny, pokud splňuje určité podmínky, jako je bezpečnost řidiče a ostatních účastníků silničního provozu. Nákladní vozidlo se může pochlubit zlepšenými aerodynamickými vlastnostmi, sníženou spotřebou paliva a emisemi CO2. DAF XG Plus 480 je výsledkem designu zaměřeného na efektivitu, udržitelnost, bezpečnost a pohodlí řidiče. Spoléhaje se na zkušenosti získané se sérií XF, projekt začal na prázdném archu. Kabina prodloužená o 160 mm vpředu a 330 mm vzadu spolu s 3-stupňovým skloněným čelním sklem a pečlivým studiem proudění vzduchu vedly ke zlepšení odporu vzduchu ve prospěch Cx sníženého o 19 %.

SUSTAINABLE TRUCK

Hovoříme-li o bezpečnosti, prosklená plocha čelního skla se zvětšila o 33 % a bočních oken o 15 %, spolu s inovativní linií palubní desky Vision, která se vyznačuje elegantním sklonem k čelnímu sklu. Corner View (namísto zpětného zrcátka a bezdotykového zrcadla), systém digitálních zrcátek (kamery se sklopnými rameny), ale také Vision Door (okno ve dveřích na straně spolujezdce), pomáhají zavést nové standardy v přímém výhledu, to vše zvyšuje úroveň bezpečnosti.

Kategorie distribuční vozidla: Mercedes-Benz eActros

Úplně první elektrický nákladní automobil vyvinutý společností Mercedes-Benz je dostupný ve dvou verzích se 3 nebo 4 bateriovými moduly, každý s instalovanou kapacitou 112 kWh. To znamená 336 nebo 448 kWh baterie, které dávají eActrosu dojezd před dobitím až 300 a až 400 km. Nákladní vůz má skutečné technologické plus, které odlišuje jeho design jako nativní elektrický. Vozidlo má elektrifikovanou zadní nápravu, která integruje dva motory schopné vyvinout špičkový výkon 400 kW a trvalý výkon 330 kW v kombinaci s dvourychlostní převodovkou.

Tato řešení v kombinaci s tradičními vlastnostmi modelu Actros, kterými jsou robustnost, spolehlivost, funkčnost, ergonomie a pohodlí, činí z eActrosu skutečného lídra mezi elektrickými nákladními vozidly. V neposlední řadě udržitelnost a nadstandardní úroveň komfortu zajišťuje ve skříni i absence jakéhokoli dozvuku nebo nepříjemného hluku v kabině. Konečně, eActros doplňuje, jako tradici ve filozofii a historii stuttgartského výrobce, bohaté vybavení ADAS ve prospěch vyšších bezpečnostních standardů.

Kategorie dodávky: Ford E-Transit

Ford E-Transit vychází z velmi solidního základu, neboť Transit skutečně nastavuje standard značky Modrý ovál v sektoru užitkových vozidel a sám se stává ikonou a měřítkem. Robustnost, spolehlivost a všestrannost vozu pocházející z vynikající strukturované řady dnes Ford přenesl do elektrické verze svého aktuálního bestselleru.

E-Transit vyráběný v závodě v tureckém Kocaelu – kde není překvapující, že 100 % elektřiny pochází z obnovitelných zdrojů – je jistě vlajkovou lodí Ford Pro, globální značky věnované zákazníkům užitkových vozidel. Pohon zadních kol, elektromotor poháněný lithium-iontovými bateriemi o kapacitě 68 kWh, Ford E-Transit přichází se dvěma výkony (184 a 269 k) ve třech délkách (od 5 531 do 6 707 mm), dvěma výškami střechy (střední a vysoká) a celkem 25 různých verzí. Ve všech případech je bohatě vybaven a má dojezd až 317 km.

www.sustainabletruckoftheyear.com

Zdroj
Tisková zpráva

Přečtěte si také

Back to top button