Zprávy

Smart & Green: Miškovec vsadil na CNG autobusy

MAN Truck & Bus dodává 75 městských autobusů s plynovými motory maďarskému městu Miškovec.

Když počátkem března 2016 zazněl startovní výstřel pro 75 nových autobusů MAN Lion´s City CNG, bylo celé město na nohou. Moderní, dobře vybavená vozidla přispívají k obnově města se 160 000 obyvateli v rámci programu „Smart & Green“. V minulých letech bylo díky tomuto programu mimo jiné vybudováno dálkové zásobování teplem, byla výrazně vylepšena rychlodráha a byla do provozu uvedena tramvajová linka. Jako další krok je nyní aktuální obnova flotily autobusů.  
 
Již svým zeleno-bílým vzezřením se autobusy MAN na zemní plyn odlišují od dosavadní tmavomodro-žluté flotily autobusů MHD. Místní dopravní podnik MVK Zrt. Si od nich slibuje výrazné zlepšení kvality ovzduší díky snížení emisí škodlivin. K tomu navíc plynové autobusy jezdí zřetelně méně hlučně ve srovnání s dosavadními dieselovými autobusy. „Jsme pyšní na to, že jsme mohli přispět k obnově autobusové flotily v Miškovci. První dodávka autobusů MAN zde proběhla v roce 2002, v roce 2006 následovaly kloubové autobusy NEOPLAN Centroliner. Nejnovější zakázka otevírá novou kapitolu pro MAN a jeho dobré vztahy s Miškovcem“, řekl během předání vozidel Reinhard Faderl, jednatel MAN Truck & Bus Ungarn Kft. 
Z nově pořízených 75 autobusů MAN Lion´s City CNG se jedná o 40 sólových a 35 kloubových vozidel, vždy v nízkopodlažním provedení. Cestujícím autobusy poskytují uvnitř i zvenku audiovizuální informační systémy, klimatizaci a dále bezplatné WiFi. Uvnitř najde místo 30, resp. 42 sedících cestujících a 54, resp. 110 stojících cestujících. Motor E2876 v Euro 6 dosahuje výkonu 200 kW a maximálního točivého momentu 1 050 Nm při 1 100 – 1 700 otáčkách za minutu. V bezmála 19metrovém kloubovém autobusu má motor výkon 228 kW a točivý moment 1 250 Nm při 1 000 – 1 700 ot./min. Zemní plyn se tankuje do nádrží o objemu 1 460 litrů. Dopravní podnik investoval do vlastní čerpací stanice ve vlastím areálu, kde je možné současně tankovat v neveřejné části stanice šest užitkových vozidel a ve veřejné části dvě osobní vozidla. Znamená to nejen vyřešení problému tankování flotily vozidel MHD, ale zlepšuje to i CNG-infrastrukturu tohoto regionu.                    
 
Předání flotily autobusů předcházela během dne CNG-konference pořádaná v prostorách radnice Miškovce. Na ní referoval například Dopravní podnik Kaposvár Transport Zrt., který během minulého podzimu uvedl do provozu 40 autobusů MAN Lion´s City CNG, o svých výborných zkušenostech z provozu. Autobusy jsou prý hospodárnější, než se očekávalo, a mohly prý být zcela standardně integrovány do stávajícího provozu. Při večerní oslavě potom obyvatelé Miškovce přivítali prostřednictvím Lasershow a koncertů svoje nové autobusy a symbolicky se rozloučili s částí dosluhujících autobusů Ikarus.       
 

Přečtěte si také

Back to top button