Železniční doprava

Siemens Vectron pro České dráhy

Siemens Vectron pro České dráhy. Dnes podepsaly České dráhy se společností Siemens Mobility Česká republika smlouvu na nákup padesáti interoperabilních vysoce výkonných vícesystémových elektrických lokomotiv Siemens Vectron MS.

Lokomotivy Siemens Vectron pro České dráhy disponují maximální provozní rychlostí 230 km/h a jsou vhodné pro provoz na konvenčních i na vysokorychlostních tratích. Součástí smlouvy je full servis na 15 let. 

Přečtěte si také

Siemens Vectron pro České dráhy


Lokomotivy budou určeny pro vedení expresních spojů ve vnitrostátní a mezistátní dopravě na tratích s vysokou rychlostí, např. Praha – Berlin – Hamburg, Praha – Wien – Graz nebo Praha – Budapest, kde jsou v provozu nebo se připravují traťové úseky s rychlostí 200 km/h a víc. Díky vysokému trakčnímu výkonu 6,4 MW, kterým lokomotivy Vectron disponují, budou dopravovat expresní vlaky rychlostí až 230 km/h. Tyto lokomotivy je možné používat nejen k tažení netrakčních jednotek či souprav osobních vozů, ale i jejích sunutí v módu push-pull, kdy jsou strojvedoucím ovládány z řídícího vozu v čele vlaku. 

Lokomotivy pro České dráhy budou vyrobeny v závodě Siemens Mobility v Mnichově-Allachu a postupné dodávky začnou v prosinci 2025. Kromě jednotného evropského vlakového zabezpečovače ETCS budou vybaveny digitální radiostanicí GSM-R a dálkovou diagnostikou. Lokomotivy disponují jmenovitým trakčním výkonem 6 400 kW a nejvyšší provozní rychlostí 230 km/h. Vzhledem ke své modulární koncepci budou lokomotivy vybaveny pro provoz v České republice, Německu, Rakousku, Polsku, na Slovensku, v Maďarsku a v případě potřeby bude možné kdykoliv doplnit pakety pro provoz v dalších evropských státech. 

Společnost Siemens Mobility již prodala 1 327 lokomotiv Vectron celkem 61 zákazníkům. Lokomotivy Vectron dosud najely více než 500 milionů kilometrů a jsou v současné době schváleny pro provoz v Belgii, Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Dánsku, Finsku, Itálii, Maďarsku, Německu, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Rakousku, Rumunsku, Srbsku, Slovensku, Slovinsku, Švédsku, Švýcarsku a Turecku. 

Zdroj
TZ

Přečtěte si také

Back to top button