Železniční doprava

Novou linku metra v Sofii navrhli Češi

Prvních sedm stanic třetí linky sofijského metra slavnostně otevřela ve středu 26. srpna primátorka Sofie Jordanka Fandakova. Metro bylo postaveno podle návrhu společnosti METROPROJEKT Praha a.s. Jde o největší zahraniční zakázku firmy v celé její historii.

Nově otevřený úsek metra má délku 8 kilometrů a zahrnuje sedm stanic v centrální části města, z nichž dvě jsou přestupní na stávající první a druhou linku metra. Součástí stavby je i nové depo Zemljane.

Projektování linky bylo zahájeno v roce 2010. Metroprojekt je autorem dopravně urbanistického a základního technického návrhu trasy a stanic, na který následně navázaly realizační projekty bulharských inženýrů. V současné době probíhá výstavba dalších čtyř stanic. Dle schváleného projektu bude mít třetí linka po celkovém dokončení 21 stanic.

„Čeští projektanti metra mají ve střední a východní Evropě skvělé jméno. Naší výhodou je, že jsme získávali zkušenosti na projektu metra v Praze – a v České republice bychom jen těžko hledali technicky náročnější a organizačně komplikovanější projekt, než je podzemní dráha ve městě s tak bohatou historií a složitou geologií,“ říká David Krása, generální ředitel Metroprojektu.

Slavnostního otevření se za českou stranu zúčastnili zástupce českého velvyslance ing. Petr Vávra a generální ředitel společnosti METROPROJEKT Praha ing. David Krása.

Back to top button