Zprávy

18 podvozků D18 4X2 E5 pro hasičský záchranný sbor ČR

Renault Trucks předal ve spolupráci s výrobcem speciálních vozidel WISS CZECH s.r.o. 18 podvozků D18 4×2 300 E5 Generálnímu ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Ministerstva vnitra.

Vozidla opatřená záchrannou plošinou BUMAR-KOSZALIN mohou být nasazena při záchraně osob ze zaplavených míst a při kontrole a opravě povodněmi poškozených mostních konstrukcí.
 
Dlouholetá spolupráce Renault Trucks a výrobce speciálních vozidel WISS CZECH s.r.o. vyústila v předávku 18 podvozků D18 4×2 300 E5 Generálnímu ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, který se rozhodl pro jejich pořízení v rámci projektu s názvem Připravenost Hasičského záchranného sboru ČR k řešení povodní. Tento projekt je spolufinancován z Integrovaného operačního programu.
 
Podvozky jsou opatřeny záchrannou plošinou od polského výrobce požárních plošin BUMAR-KOSZALIN a mohou být nasazeny při záchraně osob ze zaplavených míst pod úrovní komunikací, kontrolách a opravách povodněmi poškozených mostních konstrukcí.
 
14 z předaných vozidel je vybaveno manuální převodovkou ZF, 4 pak robotizovanou převodovkou Optitronic. Všechny modely mají brzdový systém EBS Basic +, uzávěrku diferenciálu, nezávislé topení Air/Air a pohodlnou a prostornou kabinu Global s šířkou 2 metry, která pojme 3 osoby. Nástavbu tvoří teleskopicko-kloubová technologie s maximálním skloněním spodního ramene pod vodorovnou rovinu. Délka posledního ramene za kloubem je nejméně 5 m. Nástavba umožňuje stranové vyložení koše se zatížením až 400 kg, nejméně do vzdálenosti 20 m.
 
Renault Trucks a WISS CZECH s.r.o. spolupracují v rámci českého trhu od roku 2003. Během této doby oba výrobci společně předali hasičským sborům několik desítek speciálních vozidel. Neméně důležitá je i spolupráce s mateřskou společností WISS v Polsku na mezinárodních tendrech a následných úspěšných dodávkách vozidel do Bulharska, Maroka a dalších zemí.
 
WISS – výrobce speciálních vozidel
 
Jeden z předních světových výrobců speciálních automobilů a protipožárního vybavení určeného pro hasičské sbory, armádu, policii a civilní službu. Společnost vznikla v roce 1988 a od samého počátku je spojena s oborem záchranářských vozidel. Ve své nabídce poskytuje: požární, záchranné, letištní vozidla, vozidla technické záchranné služby, vodní děla, speciální kontejnery, přívěsy, také montážní a požární plošiny a čerpadla.

Přečtěte si také

Back to top button