Zprávy

Jungheinrich představuje zcela nový kombinovaný vysokozdvižný vozík

Jungheinrich uvádí na trh nový vysokozdvižný vozík pro úzké uličky.

Jedná se o elektrický vozík pro třístranné zakládání / vychystávání EKX 514-516 – stručně kombinovaný vysokozdvižný vozík. Tento nový model s nosností až 1 600 kg a výškou zdvihu až 17,5 m bude oficiálně představen mezinárodní veřejnosti na veletrhu LogiMAT 2016 ve Stuttgartu (hala 9, stánek 9B02 a 9B04).
 
Efektivní a hospodárný, jen s jednou baterií na dvousměnný provoz
 
Vozík je vybaven špičkovou řídicí elektronikou, zcela novou technologií motoru a účinným systémem řízení spotřeby energie. Jeho inteligentní provedení s nízkou hmotností využívá vysokopevnostní oceli, což umožňuje snížit hmotnost o 150 kg. „To znamená, že můžeme zaručit efektivní a hospodárný provoz stohovacího vozíku ve dvou směnách na jedno nabití baterie,“ říká Dr. Klaus-Dieter Rosenbach, člen představenstva společnosti Jungheinrich odpovědný za podnikové logistické systémy.
 
V případě dvousměnného provozu tak odpadá nejen potřeba další baterie, ale nejsou ani zapotřebí nabíjecí stanice a ostatní drahá zařízení. Současně se také snižují požadavky na pracovní sílu. Pan Rosenbach pokračuje: „Nejedná se pouze o příslib dvousměnného provozu bez nutnosti výměny baterie, ale o závazek vůči zákazníkovi.“ Jinými slovy, pokud baterie nevydrží na jedno nabití pracovat celé dvě směny, Jungheinrich ji bezplatně vymění.
 
 
 
Úsporné motory s energetickou účinností 93 procent
 
Základem vozíků EKX 514-516 je zcela nová technologie motorů vyvinutá společností Jungheinrich. Součástí této technologie je synchronní reluktanční motor, který byl použit u tohoto typu vozidla vůbec poprvé – jedná se o motor, který spojuje vysoký výkon a energetickou účinnost synchronních motorů s cenovými výhodami a nízkými požadavky na údržbu třífázových asynchronních motorů na střídavý proud.
 
Podle pana Rosenbacha představuje faktor účinnosti motoru IE4 nejvyšší dosažitelnou úroveň při provozu vysokozdvižných vozíků. Nová technologie motoru přeměňuje kolem 93 procent spotřebované energie na skutečný výkon a snižuje energetické ztráty o polovinu. „Výsledkem je snížení spotřeby energie o dalších 15 procent ve srovnání s předchozím modelem,“ poukazuje pan Rosenbach. „A to přesto, že výkon tohoto vozidla je mnohem vyšší,“ dodává.
 
Plynulá a bezpečná práce ve výškách zásluhou tlumení vibrací
 
Jungheinrich vůbec poprvé vybavil tuto modelovou řadu patentovaným systémem tlumení vibrací. Volitelný modul Floor Pro značně snižuje boční vibrace zdvihového zařízení a kabiny řidiče způsobené nerovnými podlahami nebo jinými typy podlah, které nejsou určeny pro vysokozdvižné vozíky do úzkých uliček. „Tento systém umožňuje uživateli jet po nekvalitním povrchu plynuleji a o 30 procent rychleji,“ vysvětluje pan Rosenbach. Kromě toho systém pomáhá chránit náklad i samotný vozík a snižovat nároky na údržbu. Cílem je, aby vysokozdvižné vozíky pro úzké uličky pracovaly bezpečně a hospodárně i na podlahách, které byly původně navrženy výhradně pro vysokozdvižné vozíky s výsuvným sloupem – a to i při výškách zdvihu až 10 metrů.
 
Nový EKX 514-516 je vybaven řadou různých modulů pro integraci procesů, včetně technologie RFID, měření výšky a vzdálenosti v uličce a logistického rozhraní Jungheinrich. Pokud přidáte volitelný systém navigace ve skladu s poloautomatickým najetím k cíli, lze zvýšit výkon při překládce až o 25 procent. Dr. Rosenbach uzavírá: „Spojením inteligentních asistenčních systémů s vysoce výkonnými synchronními reluktančními motory učinila společnost Jungheinrich významný krok k další optimalizaci energetické účinnosti. To nám zajišťuje dobrou pozici pro splnění budoucích požadavků v oblasti intralogistiky 4.0.“
 
Společnost Jungheinrich patří v celosvětovém měřítku k předním dodavatelům manipulační techniky, skladového hospodářství a řízení toku materiálu. Jako poskytovatel služeb a řešení v oblasti vnitropodnikové logistiky nabízí společnost Jungheinrich svým zákazníkům rozsáhlý výrobní program vozíků, regálových systémů, souvisejících služeb a poradenství. Akcie Jungheinrich jsou obchodovány na všech německých burzách.
 

Přečtěte si také
 

Přečtěte si také

Back to top button