Letecká doprava

Ve Francii stávkují zaměstnanci leteckých společností

Ve Francii stávkují zaměstnanci leteckých společností na protest proti návrhu zákona, který zpřísňuje podmínky pro stávky v letectví.

Podle pařížských letišť ale dopady na cestující nejsou nijak velké, protože dopravci zhruba 100 letů zrušili nebo v předstihu přeložili, takže cestující se mohli na problémy včas připravit. Leteckého spojení s Českem se stávka zatím příliš nedotkla. Stávka má trvat čtyři dny. 
    
Francouzská správa letišť ADP podle agentury AP uvedla, že podle prvních poznatků není účast na protestní akci tak velká, jak se očekávalo. Stávku svolaly odborové svazy, které zastupují zájmy pilotů, palubního a pozemního personálu a dalších zaměstnanců. Podle odborového svazu pilotů SNPL se prvního dne stávky zúčastnilo 50 procent pilotů a v příštích dnech se čeká zvýšená účast. Přední francouzská letecká společnost Air France podle ADP dopady stávky na cestující minimalizovala, neboť o stávce věděla už od minulého týdne. Společnost večer sdělila, že dnes zrušila 20 procent svých letů a v úterý jich ruší 30 procent. 
    
Air France uvedla, že chce garantovat více než polovinu dálkových letů a 70 procent letů na krátké vzdálenosti. Akcie Air France dnes klesly o více než čtyři procenta. Francouzský Senát se bude v příštích dnech zabývat návrhem zákona, podle něhož mají zaměstnanci leteckých společností oznámit záměr stávkovat s předstihem alespoň 48 hodin. Státní tajemník na ministerstvu dopravy Thierry Mariani prohlásil, že vláda nic nesleví z legislativy, která také umožní přepravcům naplánovat minimální služby namísto toho, aby v den stávky teprve zjišťovali, kolik lid nepřijde do práce. 
    
„Právo na stávku platí a zůstává, ale konečně budou mít nějaká práva i cestující,“ řekl Marianni pro rozhlasovou stanici RTL. Letecké spojení s Českou republikou stávka ve Francii zatím příliš nezkomplikovalo. „V úterý Air France dva lety do Paříže zrušilo s tím, že cestující překnihovaly na lety společnosti ČSA,“ řekla ČTK mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Letiště žádné komplikace nečeká ani v následujících dnech, protože podle jeho informací francouzské aerolinie cestující o změnách v provozu informovaly během pátku a soboty. 
    
Francouzskému národnímu dopravci nabídla pomoc sesterská společnost Českých aerolinií Holidays Czech Airlines, uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková. Pro případnou výpomoc poslala firma v neděli večer na pařížské letiště Orly jeden Airbus A320 včetně posádky. ČSA a Air France na linkách mezi Českem a Francií spolupracují na základě takzvaného sdílení kódu. Pokud bude stávka podle původního plánu trvat až do čtvrtka, postihne podle viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomia Okamury zhruba 1200 lidí. Většinou to prý budou cestující, kteří v těchto dnech poletí do Francie z pracovních důvodů. 
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button