Motorismus

Hasičské speciály na podvozku Tatra

Hasičské speciály na podvozku Tatra. V rámci výběrového řízení na dodávky nových cisternových automobilových stříkaček vypsaného na začátku tohoto roku byla vybrána nabídka firma KOBIT. Jejím subdodavatelem je kopřivnická automobilka TATRA TRUCKS.

V příštích letech tak čeští hasiči mají dostat desítky nových hasičských speciálů Tatra s nástavbami vyrobenými v Česku.

Přečtěte si také

Hasičské speciály na podvozku Tatra

Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR (GŘ HZS ČR) spadající pod Ministerstvo vnitra ČR v únoru tohoto roku vyhlásilo zadávací řízení na uzavření rámcové dohody o průběžných dodávkách cisternových automobilových stříkaček CAS 30 pro velkoobjemové hašení v délce dvou let. Generální ředitelství poslední den v květnu tohoto roku vyhlásilo výsledky a vítězem se stala firma KOBIT. Ta nabídla cisternové automobilové stříkačky CAS 30/9000/540 – S3VH na podvozku Tatra. Výběrového řízení se s konkrétními nabídkami zúčastnili čtyři zájemci, tři z Česka a jeden ze zahraničí.

Celkový předpokládaný objem zakázky představuje nákup až 50 vozidel CAS 30 včetně volitelného požárního příslušenství a komunikačních prostředků v průběhu dvou v ceně přesahující 392 milionů Kč bez DPH. Na dodávkách nových cisternových stříkaček se bude podílet automobilka TATRA TRUCKS. Ta pro nová vozidla vyrobí podvozkové platformy modelové řady Tatra Force v konfiguraci 6×6. Úspěch v nejnovějším výběrovém řízení dokazuje vysokou úroveň spolupráce firem KOBIT a TATRA TRUCKS. Obě společnosti jsou tradičními a dlouholetými partnery v oblasti vývoje a výroby vozidel pro hasiče, záchranáře a pro speciální účely. 

Výsledek výběrového řízení je také potvrzením kvalit vozů Tatra a jejich velmi dobrých provozních vlastností vhodných pro hasičské a záchranářské speciály. Objednávka až 50 vozidel Tatra Force CAS 30 pro HZS ČR naváže na podobné zakázky z posledních let. V minulém roce totiž ve výběrovém řízení německé armády na 77 hasičských speciálů zvítězila nabídka firmy Rosenbauer s automobily typu Tatra Force 4×4. Navíc v roce 2020 uspěl v Německu další tradiční partner automobilky TATRA TRUCKS, společnost THT Polička, ve výběrovém řízení na dodávky 46 kusů hasičských speciálů rovněž na podvozku Tatra Force 4×4 pro hasičské jednotky spolkové země Braniborsko. Oba trhy, český i německý, patří mezi nejnáročnější v Evropě a působí na nich velká a kvalitní konkurence.

Přečtěte si také

Back to top button