Motorismus

NEXT-E a Hubject: jedna aplikace, šest zemí a jednoduché placení za rychlé a ultrarychlé dobíjení

Projekt NEXT-E se spojil se společností Hubject, díky čemuž budou moci řidiči v Česku, Slovensku, Maďarsku, Slovinsku, Rumunsku a v Chorvatsku využívat jednotnou platformu pro nabíjení a placení na 222 rychlo- a 30 ultrarychlých dobíjecích stanicích.

Projekt NEXT-E, spolufinancovaný z fondu Nástroj pro propojení Evropy Evropské unie, je výsledkem spolupráce čtyř energetických společností (E.ON v České republice, Rumunsku a na Slovensku, společnosti HEP – Hrvatska elektroprivreda v Chorvatsku, společnosti Skupiny MOL v České republice, Chorvatsku, Maďarsku, Slovinsku a Rumunsku a společnosti Petrol ve Slovinsku a Chorvatsku) a dvou výrobců automobilů. Jeho cílem je propojit 222 rychlodobíjecích a 30 ultra rychlodobíjecích stanic na čerpacích stanicích napříč šesti zeměmi střední a východní Evropy v souladu s informační grafikou znázorněnou níže.

Spolupráce se společností Hubject výrazně posílí dosah elektromotorické sítě projektu NEXT-E a prostřednictvím e-roamingové platformy poskytne infrastrukturu s možností dobití elektrického vozidla při cestách na dlouhou vzdálenost.

V současnosti lze dobíjecí stanice elektrických vozidel využít pomocí aplikace zúčastněné společnosti, která danou stanici provozuje, což značně omezuje roaming a přeshraniční dálkovou dopravu elektrických vozidel. To se ovšem brzy změní. Poté, co členové konsorcia NEXT-E do platformy intercharge společnosti Hubject včlení 222 rychlodobíjecích a 30 ultra rychlodobíjecích stanic, bude cesta od českých hranic k Jaderskému nebo Černému moři snadná a pohodlná za použití jediné aplikace. Řidiči si budou moci své elektrické vozidlo pomocí platformy intercharge nabít na kterékoliv dobíjecí stanici, která bude součástí projektu NEXT-E, díky čemuž dojde k výraznému zvýšení mobility elektrických vozidel po zemích, jichž se projekt týká.

„Efektivní síť pro dobíjení elektrických vozidel se neobejde bez základních funkcí, jako jsou interoperabilita a e-roaming, které řidičům elektrických vozidel zajištují bezproblémovou cestu po evropských silnicích. Dobíjení elektrického vozidla musí pro evropské občany být velmi snadné, spolehlivé a cenově dostupné,“ prohlásil Richard Ferrer, vedoucí týmu pro inovaci v dopravě ve Výkonné agentuře pro inovace a sítě (INEA).

Generální ředitel společnosti Hubject GmbH Christian Hahn vysvětlil: „Díky tomuto projektu mají provozovatelé dobíjecích stanic a poskytovatelé služeb elektromobility možnost, jak jednoduše spolupracovat a zdokonalovat své vlastní obchodní modely. Spolupráce se spolehlivými a důvěryhodnými partnery konsorcia NEXT-E prospěje celému evropskému trhu a zejména zjednoduší trh nabíjení elektrických vozidel.“

Přečtěte si také

Back to top button