Motorismus

Už za tři roky bude pětina vyrobených pneumatik Bridgestone určena pro elektromobily

Pneumatiky pro elektromobily v současnosti reprezentují 11 % celkové produktové řady společnosti Bridgestone EMIA pro originální výbavu osobních vozů, což představuje značný nárůst z pouhých 4 % v roce 2019. Podle prognóz vzroste tento podíl na více než 20 % v roce 2024.

V roce 2021 si již 50 % z 10 největších výrobců elektromobilů na světě vybralo pro svá vozidla dodávky pneumatik Bridgestone1 a 50 % z 10 nejprodávanějších elektromobilů v Evropě bylo vybaveno pneumatikami Bridgestone vyráběnými na zakázku.2 Bridgestone EMIA v současnosti vynakládá více než 30 % svých výdajů na vývoj pneumatik na přípravu originálních pneumatik pro elektromobily.

Průkopník vyspělých technologií a prémiových pneumatik pro elektromobily

Vzhledem k tomu, že mobilita směřuje rychlým tempem k elektromobilům a nižším emisím oxidu uhličitého, investuje Bridgestone do zvyšování dostupnosti a hospodárnosti elektromobility, z čehož profitují jak výrobci automobilů, tak i řidiči a provozovatelé vozových parků. Bridgestone nabízí průkopnické technologie a prémiové pneumatiky ve spolupráci s předními výrobci elektromobilů a inovativními nováčky na trhu.

Bridgestone vyvíjí v partnerství s automobilovými výrobci prémiové pneumatiky, které mají specifickou konstrukci pro elektromobily s ohledem na jejich jedinečné požadavky, mezi něž patří především důraz na nízký valivý odpor, který umožňuje prodloužit dojezd, a zmírnit tak obavy uživatelů z nedostatečného dojezdu na jedno nabití.

Pneumatiky Bridgestone pro originální výbavu elektromobilů využívají průkopnické, trvale udržitelné technologie, které umožňují splnit specifické požadavky na provozní vlastnosti elektromobilů. Například technologie ologic prodlužuje dojezd na jedno nabití. TECHSYN zpomaluje opotřebení pneumatiky, snižuje její valivý odpor a současně z dlouhodobého hlediska minimalizuje spotřebu surovin. B-Silent snižuje hlučnost pneumatik, a zvyšuje tak jízdní komfort řidiče a cestujících, zatímco trvale udržitelná technologie ENLITEN s lehkou konstrukcí snižuje valivý odpor pneumatiky až o 30 % a hmotnost až o 20 %, čímž prodlužuje dojez elektromobilu na jedno nabití a omezuje dopady na životní prostředí díky efektivnějšímu využívání zdrojů.3 V dosavadním průběhu roku 2021 používalo technologii ENLITEN již 6 % pneumatik dodávaných společností Bridgestone EMIA pro originální výbavu nových automobilů. Výrobce očekává, že tento ukazatel vzroste v roce 2022 na téměř 10 %.

Dalším klíčovým faktorem je vyšší hmotnost elektromobilů. Bridgestone proto v partnerství s výrobci automobilů vyvíjí pneumatiky kategorie HL (High Load) s vyšší nosností, která zohledňuje vyšší hmotnost výkonných vozidel s elektrickými a hybridními pohony.

Společnost Bridgestone EMIA letos zavedla označení EV na pneumatikách pro originální výbavu vyvinutých speciálně pro elektromobily, čímž zdůrazňuje své zaměření na budoucnost elektromobility.  Toto označení potvrzuje, že pneumatiky absolvovaly přísné testy a byly schváleny výrobcem příslušného automobilu. Takto označené pneumatiky přispívají k jedinečným vlastnostem elektromobilů a splňují požadavky jejich výrobců. Pro spotřebitele to znamená jistotu dlouhého dojezdu, vynikající úrovně ovladatelnosti a dlouhé životnosti pneumatiky.

Přečtěte si také

Back to top button