Motorismus

Valeo začne v Rakovníku vyrábět čelní kamery. Česko se stává velmocí v technologiích nejen pro autonomní vozidla

Valeo navyšuje své aktivity v České republice rozšířením svého závodu v Rakovníku, který se zaměřuje na výrobu systémů souvisejících s komfortními a jízdními asistenty. V následujících třech letech zde Valeo investuje 560 milionů korun do zřízení nových linek na jejich výrobu, která se v Rakovníku rozjede v květnu 2022.

Čelní detekční kamera Valeo, představena v roce 2019, byla první čelní kamera na světě nabízející 100° zorné pole. Je tak efektivní, že vozidla mohou dosáhnout automatizace řízení úrovně 2 jen pomocí této čelní kamery (podle úrovní SAE). Tato kamera může aktivovat automatické nouzové brzdění (Autonomous Emergency Braking) a poskytovat funkci adaptivního tempomatu (Adaptive Cruise Control), asistence pro udržování v jízdním pruhu (Lane Keep Assistant) i asistence v dopravní zácpě (Traffic Jam Assistant). Všechny tyto funkce jsou k dispozici s jedinou kamerou bez nutnosti použití dalších senzorů, například radarů. To samozřejmě přináší i úsporu nákladů a hmotnosti, která se odrazí i ve snížení emisí CO2.

Detekční kamera Valeo nedávno prokázala svůj přínos v rámci přísných zkoušek Euro NCAP, jejichž cílem je zlepšit bezpečnost automobilů. Z deseti vozidel, která v roce 2020 posoudila organizace Euro NCAP, dosáhla čtyři z nich nejvyššího hodnocení pěti hvězdiček, a to i díky detekční kameře Valeo. Tato vozidla se vyrábějí již sériově, což dokazuje, že bezpečnostní prvky mohou být nabízeny ve všech segmentech a na všech trzích. Objem objednávek na čelní detekční kamery Valeo v současné době činí více než 6 miliard eur.

Výrobní linky v Rakovníku jsou vysoce automatizované (FOTO: Valeo)

Česká republika jako centrum pro autonomní řízení

Od roku 2019 již výrobní závod v Rakovníku vyrábí významnou část ultrazvukových senzorů společnosti Valeo pro automatické parkovací systémy a dešťové a světelné senzory zajišťující bezpečnější a pohodlnější cestu díky lepší viditelnosti.

Nový závod Valeo v Rakovníku byl otevřen v roce 2019 (FOTO: Valeo)

Výzkumné a vývojové centrum, založené v Praze v roce 2002, v současné době zaměstnává 700 inženýrů. Zaměřuje se na vývoj a testování celého portfolia senzorů pro asistenční a autonomní systémy, včetně ultrazvukových senzorů, radarů, detekčních kamer, parkovacích kamer a senzoru Valeo SCALA®, prvního lidarového senzoru na světě splňující přísné specifikace pro automobilovou výrobu.

V roce 2013 byla v Milovicích vytvořena testovací dráha pro ověření pokročilých asistenčních systémů řidiče a scénářů autonomního řízení. Je to jediná vysokorychlostní zkušební dráha ve skupině Valeo, která umožňuje simulaci scénářů jízdy na dálnici při rychlosti 130 km / h a vyšší.

Valeo je v současnosti jedním z největších zaměstnavatelů v automobilovém průmyslu v České republice s téměř 4000 zaměstnanci na pěti lokalitách. Skupina zde navíc plánuje v příštích letech další růst, a s tím i spojené vytvoření několika stovek pracovních míst.

Přečtěte si také

Back to top button