Silniční doprava

1000bodový test i European Truck Challenge mají jednoho vítěze. Ze Švédska

Na podzim loňského roku se uskutečnily dva tradiční velké srovnávací testy tahačů, které ovládl jeden model – Scania S 540. A to s velkým náskokem.

1000 Punkte Test a ETC patří k nejuznávanějším srovnávacím testům těžkých nákladních vozidel na světě. Jsou organizovány německými odbornými časopisy za účasti zkušených novinářů z různých zemí. Posuzují se jak vlastnosti kabiny, jako je prostor řidiče, pohodlí při spánku a hladina hluku, tak i další aspekty, v podobě ovladatelnosti na silnici, řazení a snadnost údržby.

Nákladní vozidla rovněž najedou více než 300 km na různých typech veřejných komunikací. Přitom jsou vybavena kalibrovanými zařízeními pro měření paliva, která potvrzují skutečnou spotřebu s maximální přesností. V rámci každého aspektu jsou následně přidělena odpovídající skóre, jež tvoří finální výsledek jednotlivých nákladních vozidel.

V obou těchto testech získala nejvyšší celkové skóre právě Scania S 540, která dosáhla nejnižší spotřeby a zároveň i nejvyšší průměrné rychlosti. „1000 Punkte Test“, který organizuje Michael Kern, je publikován v několika odborných časopisech, včetně „Lastauto Omnibus“. Porovnání se konalo v říjnu 2020 s vozidly Scania S 540, MAN TGX 18.510 BLS a Mercedes Actros 1853 LS.

ETC, za nímž stojí Hans-Jürgen Wildhage, je publikován v „KFZ Anzeiger“ a několika dalších časopisech. Testu pořádaného v listopadu 2020 se zúčastnila nákladní vozidla DAF XF 530, Scania 540 S, MAN TGX 18.510 BLS a Mercedes Actros 1853 LS.

K účasti v obou testech byli pozváni všichni významní evropští výrobci!

Přečtěte si také

Back to top button