Silniční doprava

ČSAD Kladno má 28 nových CNG autobusů

ČSAD MHD Kladno patřící pod Arrivu pokarčuje v plynofikaci své flotily autobusů. Nově pořídilo 28 nízkopodlažních ekologických autobusů na CNG v hodnotě 180 milionů korun. Cestující budou vozit na linkách městské dopravy v Kladně a v okolí v rámci Pražské integrované dopravy.

V úterý 1. září vyjede na linky Pražské integrované dopravy v okolí Kladna čtrnáct nových 12m nízkopodlažních a klimatizovaných autobusů na stlačený zemní plyn Iveco Crossway Low Entry CNG. Celková kapacita je 80 cestujících, z toho 46 sedících. Ve výbavě nechybí USB konektory a samozřejmě i klimatizace.

Iveco Crossway Low Entry Natural Power (FOTO: Arriva)

Ve stejný den vyjede na linky MHD Kladno dvanáct nových 12metrových autobusů Scania Citywidde LF a dva 18metrové kloubové autobusy SOR NBG 18. Všechny autobusy jsou také vybavené pohonem na stlačený zemní plyn. Vozy jsou také nízkopodlažní, klimatizované a mají i vyhrazená místa pro kočárek nebo invalidní vozík. Vozy budou předávat informace o své poloze a případném zdržení do chytrých označníků a aplikace Město Kladno.

Scania Citywide LF CNG (FOTO: Arriva)

Scania Citywide LF stejně jako Iveco převeze 80 cestujících, z toho 30 sedících. Kloubové autobusy SOR převezou najednou až 143 cestujících.

Autobusy jsou pořízeny díky evropským fondům. Projekt BUS CNG Kladno 2019 pomohl nakoupit 28 nízkoemisních autobusů s pohonem na zemní plyn. Celková hodnota projektu je 180 milionů korun, z toho příspěvek z Regionální operačního integrovaného programu ITI je 153 milionů, Arriva zaplatila 27 milionů korun.

ČSAD MHD Kladno nakupuje autobusy na CNG už desátým rokem. Aktuálně jich má 151 a je tak jejich největším provozovatelem ve Středočeském kraji. Standardní autobus ujede na jedno tankování až 600 kilometrů. Plnicí stanice postavená firmou Bonett, která je v areálu garáží, slouží i veřejnosti.

Přečtěte si také

Back to top button