Silniční doprava

DAF CF Electric pro Amazon UK

DAF CF Electric pro Amazon UK. Pět plně elektrických tahačů DAF CF Electric s CHJS 37 tun se připojí k vozovému parku společnosti Amazon, který přepravuje zboží s nulovými emisemi. Jde o první elektrická vozidla pro střední vzdálenosti, jež společnost Amazon v Evropě provozuje.

Vozidla představují důležitý milník na cestě k elektrifikaci vozových parků společnosti Amazon, které jsou součástí programu Shipment Zero (Zásilka s nulovými emisemi) – cílem společnosti Amazon je do roku 2030 dodávat 50 % zásilek čistě a bez uhlíkových emisí. Těchto pět vozidel nahradí nákladní vozidla se vznětovým motorem, což povede až k tomu, že vozidla ujedou 1,6 milionu kilometrů na pohon obnovitelnou elektřinou a zabrání tím vypuštění přibližně 170 tun emisí CO2. 

DAF CF Electric pro Amazon UK

Vozidlo DAF CF Electric se dodává jako tahač 4×2 (CHJS: 37 tun) a vozidlo 6×2 s podvozkem (CHJV: 28 tun) s řízenou vlečenou nápravou pro maximální manévrovatelnost. Elektrický motor o výkonu 210 kW (špičkový výkon 240 kW) čerpá napájení z akumulátorů o kapacitě 350 kWh (efektivní kapacita 315 kWh). Plné nabití při použití nabíjecí stanice s výkonem 250 kW trvá pouze asi 75 minut.

Nákladní vozidlo DAF CF Electric představuje důležitý krok v oboru směrem k distribuci s nulovými emisemi na střední vzdálenosti. Bylo vyvinuto jako odpověď na rostoucí poptávku po lepší kvalitě ovzduší a nižších emisích CO2 v odvětví dopravy. Díky chytrému plánování a rychlému nabíjení dokáže model CF Electric ujet až 500 kilometrů denně. To je číslo, s nímž provozovatelé přepravy opravdu mohou pracovat.

„Amazon je jednou z prvních společností na světě, které uvedly do praktického provozu na silnice plně elektrická těžká nákladní vozidla,“ řekl John Boumphrey, country manager Amazon UK. „Jako milník jsme si stanovili rok 2040, kdy chceme dosáhnout nulové uhlíkové stopy. Nyní pokračujeme v jejím neustálém snižování, proto budeme doručovat stále více zásilek pomocí vozidel s nulovými emisemi.“

Čtěte také: Společnost DAF představuje nabíjecí stanice pro elektrická vozidla.

Zdroj
TZ

Přečtěte si také

Back to top button