Silniční doprava

Digitální přístrojová deska Scania

Digitální přístrojová deska Scania. Výraznou změnou projdou nákladní vozidla a autobusy Scania. Nově přijdou s digitálními přístrojovými deskami, které využívají modulární elektronickou architekturu a které doprovází řada nových bezpečnostních funkcí.

Smart Dash, digitální přístrojová deska, pomůže vydláždit cestu k digitálním službám, zvýšené bezpečnosti a lepšímu praktickému využití pro zákazníky společnosti Scania i řidiče.

Přečtěte si také

Digitální přístrojová deska Scania

Tato novinka výrazným způsobem promění nabídku společnosti Scania pro celý dopravní ekosystém,“ říká Stefan Dorski, senior viceprezident a ředitel divize Scania Trucks. „Vozidla vybavená palubní deskou Smart Dash a jejich přínos zákazníkům posouvají naši nabídku na novou úroveň a jasně vyjadřují naše ambice v oblasti digitalizace, konektivity a bezpečnosti. Vše je zaměřeno na praktický přinos a propojení vozidel Scania s našimi digitálními službami a řešeními.“„Desku Smart Dash považujeme za základní součást našeho digitálního ekosystému a za skvělý prostředek podpory řidičů,“ říká Dorski. „Poskytne jim skvělý přístup ke všem druhům relevantních informací při řízení a pomůže jim i při provádění úkolů po zastavení, například prostřednictvím aplikace Scania Driver a portálu My Scania.

Všechna tato řešení jsou navzájem propojena a přinášejí uživatelům ještě vyšší produktivitu.“ Nové nařízení EU ohledně obecné bezpečnosti vozidel zavádí pro těžká užitková vozidla povinnost používat po červenci roku 2024 různé bezpečnostní prvky. Nové předpisy EHK OSN R155 a R156 se budou vztahovat také na technologie kybernetické bezpečnosti, jejichž cílem má být předcházet nezákonné manipulaci s vozidly a zmírňovat její následky. Scania vyvinula novou architekturu elektrického systému, společnou jak pro nákladní vozidla, tak pro autobusy. Tato nová architektura umožňuje chytřejší a rychlejší komunikaci, kybernetickou bezpečnost na ještě vyšší úrovni a vyhovuje těmto novým požadavkům.

„Tyto požadavky jsou v souladu s naší ambicí vytvořit architekturu, na níž postavíme řešení, která podpoří naše zákazníky na jejich cestě k digitalizaci,“ říká Dorski. „Prémiová zákaznická zkušenost v odvětví nákladní dopravy se v budoucnu výrazným způsobem zaměří na funkce nabízené pro prodávaná nákladní vozidla. Bezdrátové aktualizace a chytré služby na vyžádání vytvoří nové příležitosti pro zákazníky společnosti Scania a díky zvýšené provozuschopnosti a efektivitě zlepší bezpečnost a ziskovost jejich podnikání.“

Scania je klíčovým hráčem, pokud jde o řešení aktivní i pasivní bezpečnosti v odvětví nákladní dopravy, a nabízí unikátní výbavu, jako například osvědčené boční stropní airbagy, které se uplatní při převrácení. Scania posiluje své zaměření na systémy aktivní bezpečnosti, které využívají kamery, radary a snímače nové generace. Zavedení nových podpůrných bezpečnostních a varovných systémů pomůže řidičům vyhnout se incidentům, ke kterým často dochází v rušném a stísněném městském prostředí.

„Zaznamenali jsme zvýšená očekávání zákazníků, pokud jde o podpůrné bezpečnostní funkce,“ říká Dorski. „Pozitivní zkušenosti s použitím na osobních automobilech mohly mnohým otevřít oči, takže si uvědomili, jak užitečné tyto systémy mohou být. Nejen, že zachraňují životy, ale také pomohou zvýšit produktivitu a zároveň snížit úroveň stresu a zátěže řidiče tím, že mu pomohou orientovat v provozu.“

Majitelé vozidel značky Scania budou také moci používat chytré mapy pro své navigační systémy a využívat bezdrátové aktualizace over-the-air (OTA) pro svá vozidla, čímž se výrazně sníží potřeba návštěv servisů Scania kvůli aktualizacím softwaru. Různé výkonnostní úrovně přístrojové desky Smart Dash nahradí současná řešení Scania a lze je objednat již nyní pro nákladní vozidla, která budou vyráběna na začátku roku 2024.

Zdroj
Scania

Přečtěte si také

Back to top button