Silniční doprava

DKV Box Europe umí nově mýto v Itálii

Společnost DKV, poskytovatel služeb pro mobilitu, přidala do seznamu zemí pro svou EETS palubní jednotku 6600 km dálnic na apeninském poloostrově. Celkem už tak pokrývá mýto v devíti zemích plus tři důležité tunely. Ve spojení se svými palivovými kartami pak DKV nabízí úhradu mýta v téměř 30 zemích.

Po úspěšném zkušebním provozu schválili provozovatelé italských dálnic sdruženým do asociace AISCAT jednotku DKV BOX EUROPE pro vyúčtování mýta za používání italských dálnic nákladními vozidly a autobusy s celkovou hmotností více než 3,5 t. Kromě Itálie DKV BOX EUROPE zajistí vyúčtování mýta pro nákladní vozidla také v Německu, Belgii, Bulharsku, Francii, Rakousku, Španělsku, Portugalsku a Maďarsku, jakož i při průjezdech tunely Warnow, Herren a Liefkenshoek. DKV tak pokrývá dvanáct evropských mýtných systémů.

Jednotka pro EETS mívá na mýtnicích vyhrazenou průjezdní bránu (FOTO: DKV)

„Itálie je nesmírně důležitou tranzitní zemí mezi severem a jihem. Proto máme velkou radost, že můžeme jako první poskytovatel nabídnout vhodné řešení pro mýto v Itálii také našim zákazníkům v oboru mezinárodní dopravy,“ říká Jérôme Lejeune, ředitel divize mýtného ve společnosti DKV. Speciálně označené jízdní pruhy na mýtných stanicích ukazují řidičům, v jakém jízdním pruhu mohou použít DKV BOX EUROPE. Již brzy bude možné využívat univerzální DKV BOX EUROPE také ve Švýcarsku a dalších evropských zemích.

Více jednotek

DKV má ale v nabídce jak palubní jednotky provozovatelů dálnic, tak vlastní. A to hned několik typů. Nejdůležitějším typem je již zmíněná jednotka DKV Box Europe, která podporuje Evropskou službu elektronického mýtného (EETS – European Electronic Toll Service). Toto řešení uživatelům silnic usnadňuje placení mýta při jízdách po celé Evropě prostřednictvím jednoho zařízení a jednoho smluvního partnera. Velkou předností této jednotky je snadná instalace a zprovoznění. Nové mýtné služby lze přidávat bezdrátovým přenosem OTA (Over-the-Air), počet náprav lze manuálně nastavit na displeji OBU. Vedle řidičů tuto jednotku ocení i administrativa dopravní firmy, protože vyúčtování mýta je na jedné faktuře.

Kromě EETS jednotky DKV dále nabízí mýtné krabičky Box Italia, Box TIS PL, Box Reets a Box Select. Co se týká boxů provozovatelů dálnic, poslední přibyla jednotka TAG JAWAZ, kterou je možné od prosince 2020 hradit bezhotovostně v režimu PrePay marocké mýtné. Síť zpoplatněných silnic a dálnic v Maroku má délku 1750 kilometrů. Palubní jednotku lze pořídit na 40 prodejních místech a u čerpacích stanic podél hlavních dopravních tepen v Maroku. Mýtné se uhradí automaticky, což řidičům umožní používat na mýtných stanicích průjezdné pruhy.

DKV má v nabídce jednotku pro marocké mýto (FOTO: DKV)

S kartou umí víc

DKV ale umožňuje ve spolupráci se svými palivovými kartami úhrady mýta v téměř 30 zemích. Pro každou z nich nabízí vhodné řešení, přičemž zákazníci jistě uvítají možnost získat v řadě mýtných systémů zajímavé slevy. Hlavní výhodou tohoto řešení je podobně jako u EETS jednotky přehledné vyúčtování všech mýtných poplatků na jedné faktuře společně s výdaji za tankování a další služby. Všechny transakce jsou navíc k dispozici v online nástroji DKV eReporting.

DKV poskytuje tři základní druhy tankovacích karet – klasickou DKV CARD, kartu DKV CARD CLIMATE navázanou na programy kompenzující emise CO2 a DKV FLEET CARD pro firemní flotily s osobními auty. Kromě bezhotovostních úhrad za tankování umožňuje také úhrady za dobíjení kartou DKV +charge.

Karty DKV umožňují platbu mýta (FOTO: DKV)

Komplexní služby i s telematikou

DKV Euro Service na český trh uvádí nástroj pro online správu vozového parku nazvaný DKV LIVE. „DKV LIVE kombinuje pokročilé telemetrické funkce s osvědčenými službami DKV – počínaje bezhotovostní úhradou pohonných hmot kartou DKV v nejširší síti čerpacích stanic v Evropě přes řešení pro téměř všechny mýtné systémy až po vratky DPH a spotřební daně. Velkou výhodou DKV LIVE je i jednoduchá montáž, většinou bez nutnosti odstavit vozidlo, to vše umocněno příznivou cenou,“ vysvětluje Lukáš Ondráček, ředitel české a slovenské pobočky DKV Euro Service. K této novince se ale vrátíme ještě v samostatném materiálu.

Přečtěte si také

Back to top button