Silniční doprava

Nafta snižující emise CO2

Nafta snižující emise CO2. Společnost DKV Mobilitypostupně rozšiřuje svou síť zajišťující dodávky alternativních paliv.

Zákazníci společnosti DKV Mobility nyní mohou kartou DKV uhradit bionaftu (HVO – hydrogenovaný rostlinný olej, v různých směsích až po čistou bionaftu, HVO100) u cca 650 čerpacích stanic v Evropě. HVO je palivo, které snižuje emise CO2 a lze ho používat ve všech vozidlech poháněných vznětovými motory, pro něž je bionafta jako palivo schválena výrobcem.

„HVO nabízí našim zákazníkům možnost snížit emise CO2 v jejich vozovém parku až o 90 procent, aniž by musela být vozidla upravena nebo vyměněna. Toto palivo minimalizující emise CO2 je díky tomu pro naše zákazníky účinným nástrojem ke zlepšování jejich bilance emisí CO2,“ říká Sven Mehringer, generální ředitel divize Energy & Vehicle Services ve společnosti DKV Mobility.

Hydrogenované rostlinné oleje, HVO (Hydrogenated Vegetable Oils), jsou vyráběny z rostlinných olejů katalytickou reakcí s vodíkem, při níž vznikají uhlovodíky. Tento druh bionafty je vyráběn z rostlinných olejů (mj. z řepkového či palmového oleje), z jejich derivátů a odpadních látek nebo také z použitých jedlých tuků (rostlinného i zvířecího původů). 

Vzhledem k tomu, že lze suroviny pro HVO snadno získávat opakovaně, řadí se toto palivo mezi nafty z obnovitelných zdrojů, které by mohly sehrát významnou roli pro dosažení klimatických cílů. Při spalování HVO vzniká méně emisí skleníkových plynů, jakým je oxid uhličitý (CO2), oxidů dusíku (NOx) a pevných částic. Přesná míra snížení emisí závisí na zdroji surovin, metodě výroby a specifické směsi paliva HVO. HVO se může přidávat jako příměs do konvenční nafty (např. HVO20 či HVO30) nebo se může používat v čisté podobě (HVO100). 

HVO je ideální, okamžitě použitelné řešení pro již existující flotily vozidel, protože (s výjimkou hustoty) splňuje normu DIN 590 pro naftu a ve většině případů není nutné přizpůsobovat motor ani palivový systém. HVO100 a ostatní čistě parafínová paliva splňující normu DIN EN 15940 lze proto v naprosté většině případů bez obav používat v novějších vznětových motorech. Používání HVO je v zásadě možné jak pro nákladní vozidla, tak i pro lehké užitkové a osobní vozy. Předpokladem je však schválení provozu na HVO od výrobce vozidla.

Zdroj
DKV Mobility

Přečtěte si také

Back to top button