Silniční doprava

Nová stanice LNG v Trnavě

Nová stanice LNG v Trnavě byla za účasti ministra hospodářství SR Karla Hirmana, generálního ředitele SPP Richarda Prokypčáka a představenstva SPP a zástupců importérů IVECO a Scania otevřela první LNG/CNG stanice v Trnavě v blízkosti automobilky Stellantis.

Rozvoj silniční dopravy prostřednictvím alternativních paliv se už i na Slovensku stává realitou. V nabídce pro autodopravce je kromě nafty už i ekologičtější alternativa v podobě bionafty a přibývá další alternativa v podobě stlačeného plynu.

Nová stanice LNG v Trnavě

Z minulosti již SPP vybudovalo síť stanic CNG. Společnost SPP CNG s.r.o. provozuje 14 plnicích stanic CNG, které jsou provozovány v samoobslužném režimu a jsou přístupné zákazníkům nepřetržitě 24 hodin denně a 365 dní v roce. Zkušenosti v minulosti má SPP i s využíváním LPG v městské hromadné dopravě v Bratislavě. S příchodem vozidel Iveco a Scania na pohon spojený s palivem LNG se otevřely nové možnosti, jejichž výhodou je srovnatelný dojezd vozidel jako u vozidel s dieselovými motory na naftu, ale až o 95 % nižšími emisemi pevných částic, 80 % NO a o 40 % nižšími emisemi CO2. Navíc v Německu vozidla s pohonem na LNG jsou osvobozena od mýtných poplatků. V Itálii, Německu a dalších zemích EU stát na tato vozidla finančně přispívá i při koupi těchto vozidel.

Donedávna na Slovensku bylo možné čerpat LNG jen z mobilních čerpacích stanic. SPP plánuje v letošním roce (zřejmě ještě v prvním pololetí) tvořit tři čerpací stanice LNG/CNG. První z nich otevřeli dnes v Trnavě, ve výstavbě je LNG/CNG stanice v Prešově a třetí stanice přibude na D2 při hraničním přechodu na odpočívadle Brodské. Kamiony značky Scania a Iveco na LNG tak budou mít už i na Slovensku možnost bez omezení jezdit s těmito ekologičtějšími vozidly.

Zdroj
Redakce

Přečtěte si také

Back to top button