Silniční doprava

Nové řadové motory Scania

Nové řadové motory Scania. Nová generace řadových motorů pro pohonná řešení přináší ještě nižší spotřebu paliva. Nabízejí vysoký výkon na jeden litr zdvihového objemu, výrazně prodlouženou životnost a zásadní snížení emisí CO2.

Nové řadové motory Scania

Nová motorová platforma Scania je hotová po deseti letech inovací a vývoje. „Toto je náš nejúspornější motor všech dob, má vyšší točivý moment, vyšší výkon a až o 50 procent delší životnost. V oblasti pohonných řešení změní pravidla hry,“ říká Joel Granath, Senior Vice President Scanie a Ředitel pohonných řešení. Pozitivní dopad na spotřebu paliva má vylepšený systém výměny výfukových plynů, snížené vnitřní tření a vyšší účinnost turbodmychadla. V případě 13litrového motoru to znamená sedmiprocentní zlepšení spotřeby v porovnání se současnou generací motorů se stejným výkonem. V absolutních číslech se jedná o úsporu čtyř litrů nafty na hodinu provozu motoru pod plným zatížením.

Nový 11litrový motor se pak nabízí ve verzích s výkonem od 202 do 368 kW

Dokud se budou spalovací motory používat, musí se snižovat jejich dopad na klima. Nová platforma spojuje výkon a spolehlivost, na níž jsou zákazníci Scanie zvyklí, ale navíc přináší nižší emise oxidu uhličitého. „Chceme být motorem udržitelnější budoucnosti a vedoucí postavení, které máme mezi nákladními vozidly a autobusy, zaujmout i v oblasti pohonných řešení a průmyslových motorů.“ Nové agregáty navíc splňují požadavky dané změnami předpisů a zvládnou spalovat směsi bionafty a HVO.

Nové motory jsou vyráběny s použitím špičkových technologií a hlavní motivací při jejich vývoji bylo, aby s nimi dokázali zákazníci dosáhnout vyšších příjmů. Například čas mezi generálními opravami dosahuje až 25 000 hodin. Mezi některé nové prvky patří mnohem cílenější chlazení, pevnější blok motoru a hlava válců a robustnější rozvod motoru s optimálně dimenzovanými ozubenými koly.

„Během vývoje nové motorové platformy jsme uvažovali nad tím, jak zákazníkům usnadnit přechod na ni a zároveň dosáhnout snížení spotřeby paliva a vyššího výkonu,“ říká Henrik Nilsson, Ředitel produktového managementu společnosti Scania pro pohonná řešení.

Zdroj
TZ

Přečtěte si také

Back to top button