Silniční doprava

Potenciál k úspoře

Potenciál k úspoře. Od začátku prosince 2023 přechází Německo na nový systém výpočtu mýtných poplatků, který se odvíjí od emisí CO2.

Pohonné ústrojí Scania Super si díky důrazu na efektivitu a spotřebu paliva, která je v porovnání s předchůdci nižší o 8 procent, připisuje další výhodu. V nejobvyklejších konfiguracích pro dálkovou přepravu se s přehledem drží v nejlepší emisní třídě určené pro naftová vozidla. Provozovatel díky tomu může podle velikosti flotily a ročního nájezdu ušetřit tisíce eur.

„Když jsme na trh uváděli nové pohonné ústrojí Scania Super, byla jasným benefitem o osm procent nižší spotřeba paliva, teď se přidává další: o 4,6 % nižší sazby německého mýtného v porovnání se staršími vozidly,“ říká obchodní ředitel Scania CER Marian Mráz. 

Mýtné sazby se v Německu nově stanovují podle typu vozidla a emisí oxidu uhličitého přepočteného na jednotku dopravního výkonu, tunokilometr. Vychází se přitom z údajů v dokumentaci k vozidlu, na jejichž základě se mu přiřadí jedna z pěti emisních tříd. Dvě nejvyšší (4 a 5) jsou určené pro čistě elektrické nebo hybridní vozy. 

„Z naší zkušenosti vyplývá, že tyto měrné emise pro většinu konfigurací Scanie Super, včetně těch nejoblíbenějších pro dálkovou dopravu, vychází tak, že vozidla Scania Super spadají do emisní třídy 3. To je ta pro nejefektivnější naftová vozidla,“ vysvětluje Marian Mráz. 

Pro srovnání: vozidlo zařazené do emisně nejhorší třídy 1 platí podle sazebníku (stav ke 4. 12. 2023) za kilometr jízdy po dálnicích v Německu 0,348 eur, pokud by bylo ve třídě tři, zaplatí 0,332 eur/km. U jednoho automobilu, který ročně najede po Německu 50 000 km, to může znamenat úsporu ve výši 4800 eur, tedy necelých 120 000 Kč, během šesti let provozu.

Mezi konfigurace Scanie Super spadající do třídy 3 patří například dvounápravové tahače s motory o výkonu 460 nebo 500 koní a spacími kabinami řad R a S. Stejně tak to ale platí i pro třínápravový podvozek 6×2 určený typicky pro tandemové soupravy. Důležité je však nezapomenout na pneumatiky s nízkým valivým odporem a na aerodynamické prvky, jakými jsou boční zábrany. „Výhodou pro naše zákazníky je to, že jim zařazení do emisní třídy sdělí s velkou jistotou již prodejce při konfiguraci vozidla,“ dodává Marian Mráz. 

Emise CO2 se budou v dohledné době propisovat do výše provozních nákladů větší a větší měrou. Od jejich výše se totiž budou odvíjet mýtné systémy i v dalších evropských zemích.

Zdroj
Scania

Přečtěte si také

Back to top button