Silniční doprava

Scania Citywide pro Teplice

Scania Citywide pro Teplice. Od začátku roku 2024 vyrazí do teplických ulic pět zbrusu nových nízkopodlažních autobusů Scania Citywide LF. Nadstandardně vybavená vozidla budou vůbec prvními městskými autobusy v Česku bez konvenčních zrcátek, která byla nahrazena digitálními kamerami.

„S novými autobusy se cestující budou moci potkat na většině linek MHD Teplice, s výjimkou linky 110. Žlutomodré Scanie se stanou primárním typem autobusu v naší flotile a doplní tak klasické nebo parciální trolejbusy,“ říká Ing. František Stožický, ředitel Městské dopravy Teplice, p.o.

Scania Citywide pro Teplice

Scania dodala do Teplic pětici 11,5m dvounápravových autobusů Citywide poháněných sedmilitrovým naftovým motorem o výkonu 280 koní. Výjimečné jsou absencí tradičních zpětných zrcátek, která nahrazuje soustava digitálních kamer. „Jedná se o první takové městské autobusy v Česku vůbec. Výhodou tohoto řešení je nižší aerodynamický odpor, ale také menší průjezdní profil a lepší přehled řidiče o okolí vozidla,“ vysvětluje Lukáš Martinů, manažer prodeje autobusů Scania pro Česko a Slovensko.

Scania Citywide je nejmodernějším autobusem švédského výrobce postaveným na zcela novém podvozku. Při jeho návrhu byl kladený důraz na nízkou spotřebu paliva i vzdušný a prostorný interiér zajišťující i snadný pohyb cestujících. Těm teplické Scanie Citywide nabídnou 27 míst k sezení a 73 k stání, jedno místo pro kočárek, klimatizaci a pohodlný nástup trojící dvoukřídlých dveří. Vnitřek vozidla je netradičně tónovaný do modré barvy.

Nadstandardní výbava pro řidiče zahrnuje mimo jiné účinné Bi-LED světlomety, přisvětlování do zatáček, komfortní vyhřívané i chlazené sedadlo řidiče ISRI, elektricky ovládané okno a sluneční roletky. Důležitý je rovněž snadno čitelný přístrojový štít a ergonomicky rozvržené ovladače na přehledné palubní desce. 

Bezpečnosti napomůže široká paleta asistenčních systémů zahrnující nouzové brzdění a systém pro snížení rizika střetu se zranitelnými účastníky dopravy. Kromě standardního informačního systému jsou autobusy vybaveny rovněž systémem pro počítání cestujících a přehledovými kamerami. 

„Autobusy Scania Citywide jsou stavěné pro maximální komfort cestujících i řidičů a jsme rádi, že si je v Česku vybralo další město. Velice nás těší, že se v Teplicích stanou dokonce základním typem autobusů v pravidelném provozu,“ říká Lukáš Martinů. Autobusy Scania Citywide nejnovější generace jsou v Česku v provozu také v Břeclavi, Karlových Varech, ve Vrchlabí nebo v rámci Pražské integrované dopravy v okolí Mladé Boleslavi.

„Dodané vozy nabízí, mimo jiného, líbivý a neotřelý design, který bude při provozu ve městě poutat pozornost okolí, což je v dnešní době jeden z důležitých aspektů atraktivity veřejné dopravy. Dále disponují opravdu vysokým jízdním komfortem, a to jak pro samotného řidiče, tak i pro cestující. Věříme, že si tyto autobusy cestující rychle oblíbí a najedou na linkách MHD Teplice mnoho kilometrů bez vážnějších závad“ doplňuje Ing. František Stožický.

Zdroj
Scania

Přečtěte si také

Back to top button