Železniční doprava

Škoda Group vyhrála tendr

Škoda Group vyhrála tendr. Škoda Group hlásí další úspěch v Itálii, tentokrát se jedná o projekt na dodávku nových lůžkových vozů.

Zakázku na výrobou až 370 nových železničních vozů Škodovka získala spolu se společností Titagarh Firema. Konsorcium společností uspělo v Evropském výběrovém řízení vypsaném společností Trenitalia, člen skupiny Ferrovie dello Stato Italiane. Na trasu Milán – Palermo – Syrakusy tak v budoucnosti vyjedou zcela nové vozy, které v sobě kombinují nejmodernější a nejefektivnějších technické řešení a respekt k veškerým charakteristikám ekologické udržitelnosti. Celková hodnota zakázky je až 732,5 milionu eur.

Tento projekt odráží rostoucí oblibu cestování nočními vlaky po Evropě. Nové vozy pro italskou železnici nabídnou nevšední zážitek z cestování s větším komfortem, soukromím i klidem, který připomíná běžný hotelový pokoj. Vlaky jsou tak připraveny uspokojit náročné požadavky cestujících. 

Jsem hrdý na náš tým, který v rámci italského trhu odvedl velký kus práce. V říjnu 2022 otevřela Škoda Group svou pobočku ve Florencii, aby vstoupila na nový trh. O několik měsíců později se v Itálii podílíme na dvou důležitých projektech nových dálkových vozů a tramvají pro Bergamo. Jsem nadšený, že další evropský dopravce důvěřuje naší více než 160leté tradici ve výrobě vozidel a objednal si lůžkové vozy s výraznou škodováckou stopou. Musím poděkovat našemu partnerovi Titagarh Firema SpA, který do tohoto projektu přináší odbornost a vynikající znalost místního trhu. Těšíme se na zahájení realizace projektu,“ řekl Didier Pfleger, CEO Škoda Group

Generální ředitel společnosti Titagarh Firema se sídlem v Casertě, Carla Logliho uvedl: „Firema dosáhla dalšího významného úspěchu a přijala novou výzvu v případě mimořádně důležité zakázky pro společnost Trenitalia, pro zemi, která přispěla financováním projektu z prostředků PNRR, a pro naši společnost, která stále více zvyšuje své vedoucí postavení v italském železničním průmyslu. Jsem opravdu potěšen, že výroba nových vozů bude probíhat v Itálii, v historickém místě stavby kolejových vozidel, a to kvůli následným pozitivním dopadům na úroveň zaměstnanosti, které z toho vyplynou. Proto bych rád poděkoval společnosti Škoda za toto bezprecedentní partnerství, které, jak doufáme, bude jen prvním z dalších plodných spoluprací v budoucnosti.“ 

První dílčí smlouva zahrnuje dodání celkem 70 lůžkových vozů – 44 z nich v kategorii Comfort, 22 DeLuxe a 4 typu Economy – v celkové hodnotě 138,59 mil. eur.  

Vozy DeLuxe jsou vybaveny komfortními prostornými ložnicemi, z nichž je šest jednolůžkových a dvě dvoulůžkové. Každá z nich má k dispozici vlastní WC a sprchu. Díky řešení klimatizace je možné v jednotlivých jednotkách individuálně nastavovat teplotu. Součástí výbavy jsou i moderní informační a audio/video zábavní systémy. Součástí vozu je i menší kuchyňka vybavená elektrickými spotřebiči. 

Třída Comfort nabídne v každém z vozů sedm kupé vybavených čtyřmi lůžky a vlastním umyvadlem. Kromě toho je součástí výbavy také rozsáhlejší prostor pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace a jejich doprovod. Pro tyto osoby jsou k dispozici také toalety a přepravní plošiny, které usnadní jejich nástup a výstup. V jednotlivých kupé lze rovněž individuálně nastavovat klimatizaci. 

Vozy Ekonomické třídy nabízí prostorný salonek pro cestující se sedadly uspořádanými dle vzorce rozmístění sedadel 2+1. Pro maximální pohodlí mají jednotlivé úseky dělící stěny, loketní opěrky a nadrozměrné opěrky hlavy a každé místo má své individuální osvětlení. Široká středová ulička umožňuje pohodlné využití vnitřního prostoru během jízdy, zatímco v prostoru vestibulu jsou k dispozici regály na zavazadla a úložné prostory. V prostorách vestibulu je na každé straně umístěna jedna toaleta. 

Zdroj
Škoda Group

Přečtěte si také

Back to top button