Logistika a sklady

Nový závod, nový sklad, nové technologie

Nový závod, nový sklad, nové technologie. Součástí nového výrobního závodu společnosti Röchling Industrial Tábor s.r.o. je také zcela nové logistické centrum, které kompletně vybavila společnost Linde Material Handling Česká republika s.r.o. Tento sklad je specifický nejen svou výškou, ale především tím, co se v něm skladuje. 

Společnost Röchling je německá rodinná firma s více než 200letou tradicí, která má 92 závodů ve 25 zemích. Jednou z nich je také Česká republika, kde má hned tři závody. Ten nejmodernější byl otevřený v roce 2022 v Táboře, kam se přestěhoval z již nevyhovujících prostor v Plané nad Lužnicí. Firma v Táboře vyrábí termoplastické polotovary pro celou střední a východní Evropu. Vedle hotového zboží se zde ale skladuje i výrobní materiál a také sem chodí vyrobené zboží z Německa, které se odsud distribuuje do dalších zemí. 

Změna způsobu skladování

„V souvislosti s přesunem výroby jsme potřebovali větší skladovací kapacitu, proto jsme se rozhodli změnit způsob skladování. Dříve jsme měli zboží na paletách na sobě, nově jsme ale přešli na regálové skladování, což pro nás byla novinka, která jednak zpřístupnila každou paletu zvlášť, jednak zvýšila skladovací kapacitu o čtvrtinu,“ vysvětluje Bohumila Štolfová, vedoucí logistiky. „S realizací jsme se obrátili na společnost Linde Material Handling, jejichž manipulační techniku používáme jak ve skladech, tak i ve výrobě,“ dodává. 

Velká rozmanitost položek

Hlavní výzva spočívala ani ne tak v ploše skladu, ale ve výšce 10 m, a především v tom, co se skladuje: „Röchling totiž vyrábí mimo jiné pružné termoplasticke desky s rozměry až 4×2 m a hmotností  až jeden a půl tuny, což z hlediska manipulace v takové výšce není úplně jednoduché,“ přiznává Radim Konrád z Linde MH, který měl celý projekt na starosti. Z tohoto důvodu sklad vybavili unikátním regálovým systémem, který obsluhuje čtyřcestný vozík Bulmor o nosnosti 4,5 tuny a výškou zdvihu 10 m s indukčním naváděním v regálových uličkách. Obsluha manipulační techniky, mezi níž je i retrak Linde R20, se ale musí vypořádat s dalšími komplikacemi: „V každém regálovém patře jsou sprinklery, takže jakákoliv manipulace s materiálem vyžaduje vysokou preciznost,“ vysvětluje Bohumila Štolfová. A právě skvělá ovladatelnost je i jedním z důvodů, proč používají vozíky od společnosti Linde MH.

Během prohlídky výrobních hal jsme narazili jak na nejmodernější techniku v podobě ručně vedeného vysokozdvižného vozíku L16AP, nízkozdvižného vozíku T20SP a T30 s extra dlouhými vidlicemi nebo čelního vozíku s protizávažím H30, tak i na „veterána“ T30 z roku 1998, který ale stále spolehlivě funguje. 

Chystají se na automatizaci

V souvislosti s novým skladem se připravují i další inovace: „Připravujeme se na nový informační systém se čtečkou kódů. Nyní máme daleko více položek než dřív. U desek je to relativně snadné. Jenže zde mimo jiné vyrábíme také svářecí dráty na svařování plastů v různých délkách a průměrech,“ vysvětluje Bohumila Štolfová, vedoucí logistiky. To je také první krok k postupné automatizaci skladovacích procesů. V současné době používají skladový systém Navision. 

Zdroj
Redakce

Přečtěte si také

Back to top button