Letecká doprava

Bell Boeing podepsal smlouvu s Japonskem o doručení prvních konvertoplánů V-22 Osprey

Bell Boeing, společný strategický podnik Bell Helicopter, dceřiné společnosti Textron Inc. a společnosti Boeing, uzavřel s americkým námořnictvem dohodu o dodávce pěti konvertoplánů Bell Boeing V-22 Osprey do Japonska.

Jedná se o první prodej těchto letounů prostřednictvím programu americké vlády pro prodej vojenského materiálu do zahraničí.
 
Kontrakt na letouny verze Block C zahrnuje podporu, výcvik a vybavení. Víceúčelový konvertoplán V-22 umožní japonským pozemním obranným silám podstatně vylepšit jejich schopnosti a současně poskytne ideální prostředek pro záchranné operace při přírodních katastrofách.  
 
„Tým Bell Boeing je rád, že je jeho prvním zahraničním zákazníkem kupujícím konvertoplány V-22 právě Japonsko,“ řekl Mitch Snyder, výkonný viceprezident pro vojenský obchod společnosti Bell Helicopter, “unikátní výkonnostní parametry letounu V-22 zaručí Japonsku pro případy potřeby ideální řešení. Pokud je třeba při nejrůznějších misích dopravit prostředky přímo na místo bez startovací a přistávací dráhy, poskytuje soběstačný letoun Osprey zákazníkům bezkonkurenční kombinaci rychlosti, doletu a kapacity tonáže přepravovaného nákladu.“
 
Letouny V-22 v současné době využívá Sbor námořní pěchoty Spojených států a Velitelství speciálních operací amerických vzdušných sil. Letos oznámilo nákup 44 strojů V-22 i Námořnictvo Spojených států amerických.
 
„Je to významný den pro japonský tým Bell Boeing i pro americko-japonskou alianci,“ uvedl Shelley Lavender, prezident divize vojenské techniky společnosti Boeing, „letoun V-22 stanovuje nové hranice operačních možností. Těšíme se na to, že v rámci našich dlouhodobých partnerských vztahů umožníme tyto schopnosti i Japonsku.“
 
Mezi schopnosti letounu Osprey patří přeprava vojska, záchranné operace, zázemí pro rekonvalescenci, evakuace raněných, zajištění logistické podpory a přeprava výkonných složek.  

Přečtěte si také

Back to top button