Letecká doprava

JOB AIR Technic získal oprávnění k údržbě letounů Boeing 737 MAX

Letecké opravny JOB AIR Technic znovu rozšiřují nabídku svých služeb. Nově získaly oprávnění k údržbě letounů Boeing 737 MAX, které po technických problémech v minulých letech a dočasném uzemnění znovu získaly na začátku minulého roku povolení ke komerčnímu provozu. Letadla americké společnosti Boeing představují spolu s evropskými Airbusy většinu strojů, na nichž mošnovské opravny provádějí pravidelnou údržbu.

„Jsme rádi, že se nám podařilo získat oprávnění umožňující těžkou údržbu této nové generace letadel. Stejně jako Airbus A320 NEO bude Boeing 737 MAX typem stroje, který bude hrát ve světě narrow body, tedy úzkotrupých letadel, v příštích letech hlavní roli. Získání oprávnění proto vnímáme jako důležitý krok, který našim opravnám umožní další rozvoj,“ říká Vladimír Stulančák, generální ředitel JOB AIR Technic.

Letouny Boeing 737 MAX jsou v provozu od roku 2016 a až do března roku 2019 nic nenasvědčovalo tomu, že by jejich provoz mohl být problematický. Po dvou nehodách ovšem došlo v roce 2019 k uzemnění celkem 300 letounů tohoto typu. Jako příčina potíží se uváděly nedostatky softwaru stabilizačního systému MCAS. Technických problémů bylo ale více.

Na začátku roku 2021 nicméně Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) komerční provoz letadel Boeing 737 MAX povolila a následovala tak dřívější povolení od amerického regulátora. Potíže se v průběhu dvou let vyplněných řadou testovacích letů podařilo odstranit a letouny byly prohlášeny za bezpečné.

Vladimír Stulančák

„Boeingy 737 MAX budou již brzy potřebovat pravidelnou údržbu. Jsme proto ve spojení s některými leasingovými společnostmi a operátory, kteří tento typ provozují. Očekáváme, že první větší počty Maxů budou potřebovat údržbu na konci tohoto roku a jsme na to připraveni. Záleží samozřejmě na tom, jaká bude letošní letní sezona,“ uvádí Vladimír Stulančák.

Výhodou Boeingu 737 MAX je oproti jeho předchůdci schopnost delšího doletu a možnost přepravit více pasažérů. Nový typ letounu má oproti Boeingu 737 též vylepšenou aerodynamiku, přepracovaný interiér kabiny a pohánějí ho větší, výkonnější a efektivnější motory CFM LEAP.

Ve spolupráci
transport-logistika.cz
Zdroj
TZ
Back to top button