Motorismus

Estonsko vítězí ve finále soutěže Volvo Trucks The Drivers’ Fuel Challenge pro region CEE

Společně s Litvou a Srbskem postupují do celosvětového finále.

V pátek 29. srpna proběhlo na Slovakia ringu poblíž Bratislavy finále řidičské soutěže The Drivers’ Fuel Challenge 2014 pro region CEE (střední a východní Evropa). V tomto regionálním finálovém klání prokázal své schopnosti a dovednosti nejúspornějšího řidiče estonský řidič Aare Müil a stal se šampionem regionu CEE v Drivers’ Fuel Challenge 2014 a vítězem hlavní ceny – zcela nového osobního vozu Volvo S60.
 
K Aaremu Müilovi se brzy připojí Jonas Gudauskas z Litvy a Miško Đoković ze Srbska, kteří obsadili druhé a třetí místo, a tito všichni – jako nejlepší tři řidiči regionu – se 19. září zúčastní světového finále ve Švédsku. Soutěž, kterou společnost Volvo Trucks celosvětově odstartovala v roce 2011, letos v regionu CEE přilákala na 3 200 profesionálních řidičů. Ti se nejprve zúčastnili národních kvalifikačních kol v patnácti zemích regionu.  
 
Ve dnech 28. až 30. srpna se patnáct národních šampionů v úsporném způsobu řízení sešlo na Slovensku, aby si v boji jeden proti druhému poměřili své schopnosti v regionálním finále.   Během pátečního dopoledne se všech patnáct finalistů snažilo v bouřlivém prvním kole soutěže dosáhnout optimálního kompromisu mezi rychlostí, časem a spotřebou paliva. Jen čtyři z nich se pak kvalifikovali do rozhodujícího odpoledního finálového kola, a byli to soutěžící z Estonska, Litvy, Slovinska a Srbska.  
 
Jak ranní, tak odpolední jízda slovenského finále se skládala ze dvou kol na závodní trati slovenského okruhu. Celková délka 11 844 metrů musela být projeta s co nejnižší spotřebou paliva v časovém limitu 16 minut a 30 sekund. Napětí až do večera Finalisté se výsledky nedozvěděli hned, ale museli si počkat až na galavečeři, která se konala v pátek večer. Teprve tam byli vyhlášeni a odměněni tři nejlepší z těchto čtyř řidičů a ti pak budou reprezentovat region CEE na světovém finále.
 
„Tím, že jste se kvalifikovali do finále soutěže The Drivers’ Fuel Challenge pro trh CEE, jste jasně demonstrovali nejen vynikající dovednosti jako řidiči nákladních vozidel, ale také svůj velký zájem o úsporný styl řízení, který je přínosem jak pro přepravní společnosti, tak pro životní prostředí,“ řekl generální ředitel pro trh střední a východní Evropy společnosti Volvo Trucks Tom Jörning během svého proslovu při slavnostním udílení cen.  
 
„Buďte si prosím jisti, že nezávisle na tom, které místo jste v dnešním finále obsadili, jste se stali vítězi a můžete být hrdi na tak velký úspěch, že jste národními šampiony v ekonomickém způsobu řízení ve vašich příslušných zemích,“ dodal.   Vítěz této soutěže Aare Müil z Estonska, který v pátečním finálovém kole dosáhl nejnižší celkové spotřeby paliva 19,5 l, vyhrál nejenom titul šampiona soutěže The Drivers’ Fuel Challenge 2014, ale i zcela nový osobní automobil Volvo S60. Jeho vítězství bylo zcela suverénní, protože nejen že zvítězil mezi čtyřmi finalisty, ale byl i nejlepší ve finálovém kvalifikačním kole.  
 
„Jsem šťastný a nadšený tím, že jsem tuto soutěž vyhrál, protože to byl jeden z mých cílů, které jsem si stanovil před dvěma lety, když jsem na finále MCEE získal druhé místo. Nyní mám podobný pocit jako při své výhře prvního místa na šampionátu v Estonsku v roce 1996,“ řekl Aare Müil.  
 
„Samozřejmě jsem nějaký čas věnoval přípravě na tuto soutěž, když jsem uvažoval o tom, co vše ovlivňuje spotřebu paliva. Úzce jsem spolupracoval s týmem společnosti Volvo Trucks v Estonsku, zejména se školitelem řidičů, a tuto záležitost jsem s nimi probíral. Domnívám se, že společnost Volvo Trucks odhalila zcela nový typ ekonomické úrovně a důležitosti spolupráce řidičů s nákladními vozidly. To je jediný způsob, jak dosáhnout dobrých výsledků ve spoření paliva,“ dodal.   Jonas Gudauskas z Litvy a Miško Đoković ze Srbska obsadili druhé a třetí místo.  
 
Brzy po této soutěži na Slovensku se nejlepší tři řidiči z finále trhu CEE utkají s ještě větší výzvou: zúčastní se globálního finále, které se bude konat 19. září ve švédském Göteborgu, a budou tak mít šanci dosáhnout ještě dále – na světové prvenství v této soutěži.
 

 

Přečtěte si také

Back to top button