Motorismus

Ford bude od roku 2023 vyrábět v Rumunsku novou dodávku. O rok později i v elektrické verzi

Ford kvůli výrobě nové dodávky investuje do roku 2023 do rumunského závodu v Craiově v přepočtu přibližně 6,5 mld. korun. O rok později bude představena elektrická verze, která se stane prvním velkosériovým elektromobilem Ford vyráběným v Rumunsku.

Nový lehký užitkový vůz nabídne nejmodernější konvenční zážehové i vznětové motory. Technicky vyspělé vznětové jednotky bude dodávat motorárna Fordu v britském Dagenhamu, převodovky pak továrna Ford Halewood, která se rovněž nachází ve Velké Británii.

Přečtěte si také

Po uvedení elektrické verze v roce 2024 se Craiova stane třetím závodem v Evropě, který vyrábí vůz s plně elektrickým pohonem. „Navazuje tak na letošní investice do Centra elektrifikovaných vozů v německém Kolíně nad Rýnem a tureckého závodu Ford Otosan,“ řekl prezident Ford of Europe Stuart Rowley.

V únoru se Ford zavázal, že od roku 2024 budou všechny jeho užitkové modely nabízené v Evropě schopné bezemisní jízdy, což v praxi znamená plně elektrický či plug-in hybridní pohon. Očekává se, že do roku 2030 dosáhnou tyto dva druhy pohonu dvoutřetinového podílu na prodejích užitkových automobilů.

Od převzetí továrny v Craiově v roce 2008 se celkové investice Fordu do jeho výrobních aktivit v Rumunsku – včetně dnešního oznámení – blíží v přepočtu přibližně 44 mld. Kč. V posledních letech prošly craiovské výrobní provozy výraznou modernizací. Bylo zde instalováno více než 600 robotů, které dále zvýšily efektivitu a kvalitu v karosárně, lisovně, lakovně i v montáži vnitřního vybavení a podvozků. V prvotřídních montážních provozech pracuje přibližně 6000 lidí.

Éra elektrifikace začala v Craiově už v říjnu 2019, kdy zde byla spuštěna výroba SUV Puma s mild-hybridním pohonem. Dnešní oznámení představuje další milník, protože Ford se tak stal první automobilkou, která ohlásila výrobu elektromobilu v Rumunsku. Vedle Pumy se v Craiově vyrábí rovněž malé SUV Ford EcoSport a oceňovaný motor 1.0 EcoBoost.

Přečtěte si také

Back to top button