Motorismus

Nový generální ředitel TATRY

Nový generální ředitel TATRY. Do Tatry přichází ke dni 1. 4. 2023 nový generální ředitel Lukáš Andrýsek, který má za úkol zvýšit výrobní kapacity Tatry a optimalizovat průchod zakázek firmou, aby dokázala uspokojit rostoucí poptávku zákazníků.

Dosavadní generální ředitel Pavel Lazar v Tatře pokračuje, bude řídit připravovanou společnost TATRA CLASSIC zastřešující aktivity v oblasti muzejnictví a stane se předsedou dozorčí rady společnosti TATRA TRUCKS a.s.

Přečtěte si také

Nový generální ředitel TATRY

Ke změně na pozici generálního ředitele dochází v souvislosti s vývojem TATRA TRUCKS. Pavel Lazar řídil Tatru více než tři roky, ve kterých se společnost stabilizovala, organicky rostla, a připravil dlouhodobou strategii jejího rozvoje se zaměřením na postupnou expanzi výroby, modernizaci produktových řad a zavedení nových zelených technologií pohonu a autonomního řízení. Nyní je třeba se soustředit na navyšování výrobních kapacit, růst, lepší fungování dodavatelského řetězce a optimální průchod zakázky firmou.

Pro tento úkol akcionáři, holdingy CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) a PROMET GROUP, zvolili Lukáše Andrýska, který má za sebou téměř sedmileté působení ve společnosti DAKO-CZ a.s., kde zastával pozice finančního a později generálního ředitele. DAKO-CZ, výrobce brzdových systémů pro železniční vozidla sídlící v Třemošnici, pod jeho vedením prudce expandoval. Tržby vzrostly během jeho působení z 950 milionů Kč v roce 2016 na 2,48 miliardy Kč v roce 2022, EBITDA ve stejném období stoupla ze 116 na 550 milionů Kč. Výroba brzdových systémů se rozšířila do Ostravy a formou dvou JV i do Indie.

David Chour, místopředseda představenstva CSG, uvádí: „Děkujeme Pavlu Lazarovi za to, jak Tatru během svého působení posunul. Jeho komunikační schopnosti a expertní znalost Tatry chceme nadále využívat, a proto jsme se domluvili, že zastřeší z pozice ředitele nově zakládané společnosti TATRA CLASSIC rozsáhlé aktivity Tatry v muzejnictví a s tím související vztahy s městem Kopřivnice i Moravskoslezským krajem. Zároveň se stane předsedou dozorčí rady TATRA TRUCKS. Ve shodě s dalším akcionářem Tatry, PROMET GROUP, nyní vysíláme do Tatry jednoho z nejzkušenějších manažerů naší skupiny, který osvědčil své schopnosti při rozvoji společnosti DAKO-CZ a naší divize RAIL specializované na podnikání v železničním průmyslu.“

Denisa Materová, členka představenstva PROMET GROUP, uvádí: „Pavel Lazar přišel do Tatry po úspěšném vedení naší společnosti TAWESCO, lisovny a nástrojárny, která v minulosti byla součástí automobilky Tatra. Díky tomu měl skvělý vhled do fungování Tatry a byl ideálním manažerem pro stabilizaci společnosti a stanovení strategie, podle které se Tatra bude rozvíjet v následujících letech. Nyní do čela Tatry přichází další výborný manažer s velkými zkušenostmi se strojírenskou výrobou a její expanzí. Jsme přesvědčeni, že Lukáš Andrýsek bude ten správný manažer, který strategii Tatry realizuje, zmodernizuje výrobu, zvýší produktivitu a posune dále výrobní schopnosti automobilky.“

Lukáš Andrýsek, nový generální ředitel TATRA TRUCKS, uvádí: „Řízení jedné z nejslavnějších českých průmyslových značek je pro mě vrcholem mé dosavadní práce pro český průmysl. Akcionáři očekávají, že Tatra využije sílící celosvětovou poptávku a přizpůsobí jí své výrobní kapacity. To je vzhledem k situaci, že Tatra vyrábí většinou unikátní vozidla v menších sériích, velmi náročný úkol. Ve spolupráci s kolegy v Tatře, našimi dodavateli a dalšími partnery je ale zvládnutelný. Uděláme vše proto, aby Tatra pokračovala v růstu a přišla s inovovanými produkty pro dnešní svět, který stále více požaduje ekologickou mobilitu.“

Automobilka Tatra letos slaví desáté výročí od chvíle, kdy ji převzali čeští vlastníci, a připravuje premiéru vozidla poháněného vodíkem.

Zdroj
TATRA Trucks

Přečtěte si také

Back to top button