Motorismus

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze otestovala hybridní Ford Transit Custom

VFN v Praze v první polovině července testovala jako první nemocnice v ČR ekologické vozidlo. Zkoušela plug-in hybridní Ford Transit Custom, který jezdí čistě na elektřinu.

Vzhledem k současné situaci v Odboru dopravních služeb a nastavování nových procesů chystá Technicko-provozní úsek VFN kompletní obnovu vozového parku. V první polovině července bude nemocnice testovat zapůjčenou elektrickou verzi vozidla Ford Transit Custom Van. Jedná se o vůbec první prototyp vozidla v nemocnici v České republice a ve své třídě první sériově vyráběný model s plug-in hybridním pohonem. Umožňuje zcela bezemisní provoz na vzdálenost až 56 kilometrů. Při využití zážehového motoru, který zde slouží k prodloužení případného dojezdu, lze ale urazit vzdálenost delší než 500 kilometrů. Základním kamenem plug-in hybridu je baterie zabudovaná do podlahy. Žádným způsobem tak neomezuje nákladový prostor.

Přečtěte si také
Prodejce vysvětluje ovládání vozu (FOTO: VFN)

Výrobce vozidel testoval první prototypy v Londýně, kde se ukázalo, že 75 procent celkového nájezdu v centru města a 49 procent v širší aglomeraci se podařilo realizovat bez aktivace spalovacího motoru. I bez plně rozvinuté nabíjecí sítě tak mohou plug-in hybridy dramaticky snížit produkci výfukových emisí v městském provozu.

Dobíjecí konektor je v předním nárazníku (FOTO: VFN)

Ekologické vozidlo bude VFN využívat v hospodářské dopravě, kdy bude rozvážet materiál v rámci všech klinik po Praze. V některých případech také pomůže v rozvozu závodního stravování. „Od nového vozidla si slibuji snížení nákladů oproti klasickému naftovému vozidlu o třicet procent. V současnosti naše auta nesplňují ani základní emisní normy, výrazně bychom navíc šetřili životní prostředí. Pokud se tedy tento model osvědčí, tak bych byl rád, abychom pár takových ekologických vozidel ve vozovém parku určitě měli,“ sdělil náměstek ředitele pro techniku a provoz Jiří Pala.

Níže si přečtětě náš test osobní verze.

Přečtěte si také

Back to top button