Námořní a lodní doprava

Ředitelství vodních cest ČR dostalo od ÚOHS pokutu 300.000 Kč

Ředitelství vodních cest ČR dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 300.000 korun.

Důvodem jsou chyby v tendru na silniční most přes Labe v Poděbradech. ÚOHS vadilo to, že Ředitelství vodních cest zadalo dodatečné stavební práce v hodnotě téměř 30 milionů korun bez otevřeného výběrového řízení přímo firmě Eurovia CS, zjistila ČTK z webu ÚOHS. 
    
Sporný dodatek uzavřelo Ředitelství vodních cest v prosinci 2007. Celá zakázka stála více než 100 milionů a dělala jí také Eurovia. Podle ÚOHS mělo Ředitelství vodních cest na dodatek vypsat otevřený tendr, tak jak to udělalo na začátku zakázky. „Jednání zadavatele vyloučilo princip soutěže,“ uvedla v aktuálním rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová. Její rozhodnutí je pravomocné. Ředitelství vodních cest se proti němu neodvolalo. 
   
Fakt, že Ředitelství vodních cest původní zakázku zadalo formou otevřené soutěže vzal ÚOHS v úvahu jako polehčující okolnost. Ředitelství hrozila pokuta až do výše pěti procent ceny dodatku, tedy více než milion. Most přes Labe v Poděbradech byl otevřen v květnu 2008. Most byl během pěti měsíců zcela vyměněn a jeho podjezdná výška se zvýšila z původních čtyř na sedm metrů. Rekonstrukce mostu byla součástí projektu Zabezpečení podjezdných výšek 5,25 metru do přístavu Chvaletice, jehož cílem je odstranit dlouholeté omezení lodní dopravy na labské vodní cestě.
 

Přečtěte si také

Back to top button