Námořní a lodní doprava

Superjachty, které vypluly na moře v roce 2021

I přes pandemii způsobenou onemocněním COVID-19 přední loděnice dokončily v roce 2021 několik superjachet.

Stavitelé lodí se snaží používat materiály šetrnější k životnímu prostředí, přičemž hliníkové trupy jsou zvláště oblíbené, protože pocházejí z recyklovaných výrobků a mohou být plně recyklovány i v budoucnosti. Dalším fenoménem je používání většího množství skla, zevnitř i zvenku, a trendem je také zaměření na wellness (zdraví bude pro majitele stále důležitější), plně vybavená posilovna a cvičební hřiště, sauna a prostory na masáže, holičství, kosmetický salón nebo relaxační salonek s detox barem a salonkem.

Nové superjachty se přizpůsobují i pronájmu jachet, které jsou stále více vnímány jako ideální způsob, jak strávit dovolenou bezpečně, v kontrolovatelných podmínkách na palubě sedmihvězdičkového plovoucího hotelu. Vyzbrojené jsou vším možným vybavením, aby byly všechny věkové kategorie a chutě hostů během dovolené stimulovány, a to včetně těch, které se zaměřují na zdraví a pohodu. Boat International představil nejlepší projekty superjachet, které loděnice doposud spustily na vodu v roce 2021.

Nord

S délkou 142,6 metru je projekt superjachty Nord od společnosti Lürssen 10. největší jachtou na světě. Nord navrhlo italské studio Nuvolari-Lenard a Moran Yacht & Ship, dokáže pohodlně ubytovat 36 pasažérů ve 20 velmi luxusních kajutách, má dva heliporty, velký bazén, SPA, sportovní a potápěčské centrum na spodní palubě. Loď má šest palub, více než 16 malých člunů, výtahy i několik salonků.

Projektant a designér Dan Lenard ji popisuje jako „válečnou loď v smokingu, průzkumníka s elegancí gentlemanské jachty“. 4. června ji uvedli do provozu a následující měsíce strávila objevováním španělského pobřeží a Karibiku.
Superjachtu Nord vlastní ruský občan Alexey Mordashov, má hodnotu více než 500 milionů dolarů a bude generovat minimálně roční náklady ve výši více než 40 milionů dolarů. Na palubě je 45 členů posádky, kteří slouží hostům.

Altea

Nizozemská společnost Heesen Yachts celohliníkovou motorovou 50metrovou jachtu Altea spustila na vodu z loděnice v Oss v červnu. V současnosti je na prodej za 42 666 600 dolarů. Exteriér jachty navrhla společnost Omega Architects, přičemž její interiér je dílem designérského týmu Christiana Gatta. Altea může luxusně ubytovat 12 hostů v šesti elegantních kajutách a poskytuje prostor pro 9 členů posádky.

K atrakcím patří okna od podlahy až ke stropu, které nabízejí úchvatné výhledy, přepychová jídelna, zábavní salonek a prostorný plážový klub. Altea má vnitřní prostor velký více než 350 m2. Jachtu pohání dvojice motorů MTU 12V 2 000 M72 s výkonem 1450 koní a dosahuje maximální rychlosti 19,5 uzlu a dosahuje cestovního dosahu 3750 námořních mil při rychlosti 12 uzlů.

Oceanco Y719

Podrobností o projektu Y719 od společnosti Oceanco je málo. 117metrová superjachta je dosud největší jachtou holandské loděnice v Burgess. Pětipodlažní loď má ocelový trup a hliníkovou nástavbu. Původně byla postavena pro zesnulého katarského emíra, údajně nový majitel je členem rodiny Waltonů, zakladatelů americké nadnárodní maloobchodní společnosti Walmart.

Mezi atrakce lodě patří velký bazén na zadní palubě, na hlavní palubě je vestavěné velké akvárium a pod ním je plážový klub. Sam Sorgiovanni navrhl interiér tak, aby byl prostorný a bohatý. Nabízí ubytování pro 30 hostů v 15 saloncích včetně velké terasy pro majitele.

78m Amels

Superjachta Amels navrhla společnost Espen Oeino International. Loď má týkovou palubu, ocelový trup a hliníkovou nástavbu. Mezi klíčové prvky patří interiér od Françoise Zurettiho a prostorné venkovní relaxační prostory, jakými jsou lázeňský bazén a prostor na opalování na přední palubě. V 7 kajutách s 29 členy posádky může být ubytovaných 14 hostů.

Motorová jachta 78m Amels (78 milionů Amelia), která byla nedávno uvedena na trh, je 78 metrů dlouhá a staví ji v Nizozemsku společnost Amels. Její maximální rychlost je 17 uzlů s maximálním dosahem 5000 nm. V současnosti se 78m Amels plaví pod nizozemskou vlajkou a kotví ve společnosti Amels v Nizozemsku.

Boardwalk

Tato 76,5 metru dlouhá loď, známá také pod svým krycím jménem Project 707, byla postavena pro majitele amerických restaurací a kasinového magnáta Tilmana Fertittu. Jachta Boardwalk (Promenáda) byla navržena společností De Voogt Naval Architects a má ocelový trup a hliníkovou nástavbu. Interiér byl navržen společností Halffman Designs.

Námořní zkoušky probíhaly od února tohoto roku v Severním moři. Základní cena lodi je 125 milionů dolarů, s vybavením se navýší o dalších 15 milionů. Holandská loděnice Feadship je známá jako jeden z nejelitnějších holandských stavitelů jachet a dodává superjachty s délkou 50 – 100 metrů.

Somnio

Na závěr představujeme 222metrovou residenční superjachtu Somnio, která začala zkušební plavbu v srpnu 2021. Postavili ji v norském Varde a zcela dokončena bude v roce 2024. „Somnio není superjachta, ani výletní loď, vytváří novou třídu na trhu – Yacht liner,“ říká kreativní ředitel Jim Dixon. „Ve Varde stavíme proto, že mají zkušenosti se stavbou výletních lodí,“ dodává. Dodavatelem interiérů je společnost Winch Design z odvětví superjachet.

Somnio bude mít špičkovou výbavu luxusní výletní lodě včetně panoramatického salonku, vinného sklepa s 10 000 lahvemi vína, různých restaurací a obrovského plážového klubu s kompletním vybavením. Na palubě je 39 apartmánů, jejichž počáteční cena je 9,5 milionu eur. Jde o 39 plně přizpůsobitelných bytů, které se pohybují od 150 m² s jednou ložnicí až po 600 m²: Tento prostor je dostatečně velký na to, aby zahrnoval tři až čtyři ložnice s obývací a jídelní částí. „Snažíme se poskytnout potenciálním majitelům to nejlepší soukromí a komfort,“ říká Dixon.

Od prvního odhalení projektu koncem června 2021 získal projekt „obrovský zájem“ ze všech oblastí kupující komunity včetně makléřů, investičních skupin i jednotlivců. „Někteří majitelé se mohou rozhodnout strávit na palubě tři měsíce až šest měsíců,“ říká Dixon. Velký důraz byl kladen na maximalizaci vybavení a na nabídku širšího spektra wellness procedur, které jsou poskytovány v palubních lázních. K dispozici bude asi 170členná posádka.

Ve spolupráci
transport-logistika.cz
Back to top button