Silniční doprava

ARRIVA oficiálně převzala přes 230 nových autobusů od Iveca a MAN pro Plzeňský kraj

V jeden den proběhlo oficiální předání 145 autobusů Iveco Crossway LE a 92 autobusů MAN Lion´s City LE, které začnou 14. června jezdit v rámci dopravní obslužnosti Plzeňského kraje.

V jeden den, ve čtvrtek 4. června, se uskutečnila dvě oficiální předání autobusů společnosti ARRIVA Střední Čechy, které budou mít od 14. června na dalších deset let na starosti zajišťování dopravní obslužnosti Plzeňského kraje. V tento den vyjede na linky celkem 315 zcela nových autobusů tří značek, což je v historii České republiky naprosto unikátní záležitost.

Iveco v Dobříši

Generální ředitel společnosti ARRIVA Transport Česká republika Daniel Adamka si spolu s Františkem Soumarem, ředitelem divize ARRIVA Střední Čechy, převzali od Radislava Rožánka ze společnosti TEZAS Servis a Ladislava Cekra z firmy KAR Group symbolické klíče od flotily 145 autobusů Iveco Crossway LE. Obě firmy zajistily samotný prodej autobusů, a to včetně plné servisní smlouvy. KAR Group bude zajišťovat Servis v provozovnách v Plzni a Sušici, TEZAS pak v Kralovicích a ve Stříbře.

„Tyto autobusy máme z našich linek dlouhodobě prověřené a našim šoférům se s nimi dobře jezdí. Díky zajímavé nabídce prodejce proto nebylo nad čím přemýšlet a pro cestující na Plzeňsku jsme nakoupili celkem 145 těchto pro nás osvědčených autobusů“, řekl při převzetí autobusů Crossway LE Line 10,8 v pobočce ARRIVY v Dobříší Daniel Adamka. „Autobusy jsou plně klimatizované a mají dvojitá tónovaná skla, jež by měla zajišťovat potřebný teplotní komfort,“ pokračoval. Celková kapacita je 77 sedících, 37 sedících a 38 ), přičemž všechna sedadla jsou osazena bezpečnostními pásy. Autobusy jsou vybavené USB sloty, některé dokonce budou mít zdarma i Wi-Fi. Pohon zajišťuje naftový šestiválec Tector 7 o objemu 6,7 l s výkonem 320 k (235 kW) a maximálním točivým momentem 1100 Nm. Spřažen je se čtyřstupňovým automatem Voith. „Pohon na zemní plyn nám ekonomicky nevycházel,“ odpověděl Daniel Adamka na náš dotaz, proč ani jeden autobus není na CNG.

MAN v Plzni

Z Dobříše se vedení ARRIVY přesunulo do Plzně, kde se poblíž areálu Techmánie uskutečnilo předání 92 autobusů MAN Lion´s City LE. A to dále za účasti Jana Kohlmeiera, generálního ředitele MAN Truck & Bus Česká a Slovenská republika, který řekl: „Osobně jsem velmi potěšen skutečností, že si společnost ARRIVA vybrala naše autobusy MAN. Bezpečnost cestujících, spokojenost zákazníků a vynikající vztah k životnímu prostředí, to jsou pro nás hodnoty nejvyšší důležitosti. Děkuji za důvěru a přeji mnoho spokojených kilometrů, řekl k předání autobusů MAN Lion’s City LE.“ Přítomen byl i Josef Bernard, hejtman Plzeňského kraje, který při svém projevu nezapomněl zdůraznit, že tento obří tendr na nákup 315 autobusů za 14 miliard se obešel bez zásahu Úřadu pro hospodářkou soutěž.

MAN dodá celkem 92 kusů modelu Lion´s City LE s celkovou délkou 11,9 m, které jsou osazené moderními motory MAN D0836 Euro 6 s maximálním výkonem 290 k (213 kW) a šestistupňovým automatem ZF EcoLife. „Autobusy nabídnou cestujícím velký komfort, jsou nízkopodlažní, klimatizované, mají pohodlné sedačky a některé z nich budou v létě přepravovat kola, v zimě lyže,“ říká ředitel společnosti ARRIVA Střední Čechy František Soumar.

O servis se bude starat přímo importér MAN Truck & Bus prostřednictvím svých servisních míst na Plzeňsku. „Požadované autobusy jsme na přání zákazníka vybavili pětiletou zárukou a servisním kontraktem ComfortRepair na pět let s opcí na dalších pět let provozu,“ říká vedoucí prodeje autobusů MAN pro Českou a Slovenskou republiku pan Pavel Pospíšil.

Přečtěte si také

Back to top button