Silniční doprava

Dachser uvádí do provozu eActros

Dachser uvádí do provozu eActros. Mezinárodní logistický provider Dachser rozšířil svoji flotilu o první elektrické bateriové vozidlo ze sériové výroby Mercedes-Benz eActros. Karin Rådström, CEO společnosti Mercedes-Benz Lkw,  během setkání se zákazníky ve Wörth am Rhein osobně předala tento eActros 300 Stefanu Hohmovi, CDO skupiny Dachser a členu výkonné rady. 

Dachser vidí pro plně elektrické 19tunové vozidlo široké možnosti použití a v souladu se svojí strategií pro ochranu klimatu již plánuje nasazení dalších vozidel tohoto typu.

Přečtěte si také

Dachser uvádí do provozu eActros

Ve Stuttgartu přepravuje Dachser s eActrosem svým zákazníkům v centru města kusové a paletové zásilky sběrné služby, které jsou velké a těžké pro balíkovou distribuci. eActros navíc také společně s FUSO eCanter (7,5 tunové elektrické vozidlo) zásobuje mikrohub v centru města zásilkami, které jsou na poslední míli rozvezeny pomocí nákladních elektrokol. Všechny kusové zásilky v přesně definované oblasti označené jako DACHSER Emission-Free Delivery jsou Dachserem lokálně doručeny bez emisí CO2 a oxidu dusíku. K dobíjení na pobočce Dachser Kornwestheim používá eActros výhradně zelenou elektřinu.

Pro použití ve Stuttgartu byl eActros nakonfigurován jako 4×2 s aerodynamickou skříňovou karoserií. Model spojuje vysoké užitečné zatížení s vysokým přepravním objemem a díky své aerodynamice dokáže zvýšit svůj dojezd. 19tunové vozidlo bylo podle plánu vyrobeno po zahájení sériové produkce již vloni a nyní po schválení federálního financování bylo na setkání se zákazníky oficiálně předáno. 

Mercedes-Benz eActros

eActros přichází na trh s volitelnou možností tří (eActros 300, dojezd 300 kilometrů) nebo čtyř bateriových sad (eActros 400, dojezd 400 kilometrů), každá se pak nabízí s instalovanou kapacitou 112 kWh a využitelnou kapacitou okolo 97 kWh. Oba kapalinou chlazené elektromotory generují trvalý výkon 330 kW a špičkový výkon 400 kW. Navíc při předvídavém způsobu jízdy může být elektrická energie získávána zpět rekuperací.

Přechod na plně elektrická nákladní vozidla bude svědčit i řidičkám a řidičům. Podle výrobce umožňuje jízdní dynamika eActrosu uvolněnější a méně namáhavou jízdu než konvenční nákladní vozidlo s dieselovým pohonem. Nízké těžiště také zlepšuje průjezd zatáčkami.  

Zdroj
TZ

Přečtěte si také

Back to top button