Silniční doprava

F Trucks Strančice: servisujeme i ostatní značky

F Trucks Strančice. Už skoro dva roky je poblíž dálnice D1 u Prahy otevřeno největší prodejní a servisní středisko pro vozy Ford Trucks v Česku. Vedle záručního a pozáručního servisu této značky zde ale opraví nákladní techniku všeho druhu i ostatních výrobců. 

Tuto moderní a novotou zářící budovu je vidět i z dálnice D1, protože sídlí v areálu firmy TIR Centrum ve Strančicích, ke kterému se řidiči dostanou přes exit 15. Oficiálně bylo otevřeno na jaře roku 2021. 

Přečtěte si také

F Trucks Strančice: Poradíme si se vším

Servis jsme znovu navštívili po roce a půl a oproti naší poslední návštěvě se leccos změnilo. V prvé řadě bylo všech třináct servisních stání včetně dvou olejových obsazeno nákladními vozy a panoval zde čilý pracovní ruch. Vedle Fordů zde ale stály i starší vozy Mercedes-Benz, DAF a Scania. „Ačkoliv jsme primárně autorizovaný servis Ford Trucks, poradíme si s pozáručním servisem prakticky všech v Česku prodávaných nákladních vozů i návěsů,“ vysvětluje Petr Pitliak, aftersales director firmy F Trucks, oficiálního dovozce značky Ford Trucks do Česka. Disponují zde totiž potřebnou diagnostikou i nářadím a šikovnými techniky, z nichž řada prošla i autorizovanými servisy. V areálu je i sklad nejčastěji používaných náhradních dílů. A ty, co nemají, dokážou díky spolupráci se čtyřmi distributory velmi rychle zajistit. 

Servis má 13 stání, z toho dvě olejová se zvedáky

„Nejčastěji zde provádíme mechanické opravy podvozkových dílů nebo výměny spojek. Nebojíme se ani generálek motorů, máme tu odborníky i na opravy hydropohonů, různého příslušenství, montujeme a servisujeme hydraulické systémy. Poradíme si i se speciálními věcmi, jako třeba s návěsy s posuvnou podlahou,“ popisuje Petr Pitliak. Mají zde klasickou brzdovou stolici, novinkou je zouvačka na pneumatiky a v nejbližší době se chystají investovat do špičkového zařízení pro měření geometrie. 

Denně 13 hodin 

Ve dvou směnách zde pracuje 10 mechaniků, otevřeno mají od pondělí do pátku od sedmi ráno do osmi hodin večer.„Zatím není taková poptávka, abychom rozjeli sobotní směnu, personálně ji ale zajištěnou máme,“ odpovídá na naši otázku týkající se rozšíření otvírací doby Petr Pitliak. Průměrně zde měsíčně zvládají 180 zakázek, kapacita servisu je minimálně 200 zakázek. Snahou je uspokojit zákazníka co nejrychleji: „Pokud přijede hned po ránu a nejedná se o něco extra komplikovaného, tím, že máme otevřeno do osmi, obvykle může odjet s opravenou technikou ještě týž den,“ říká Petr Pitliak. Většina zákazníků se zatím rekrutuje ze středních Čech, obvykle jsou to majitelé nových vozů Ford Trucks, kteří mají ve firmě i jiné značky a zjistili, že ve Strančicích svou práci dělají velmi dobře. Otevřeno mají pro všechny, včetně tranzitujících kamionů. 

Vedle vozů Ford Trucks umějí servisovat i ostatní značky. A to včetně hydraulických systémů

Pomůžeme s opravou i na silnici 

Zdejší servis ale dokáže zajistit pomoc i na silnici, protože mají výjezdní asistenční vozidlo primárně určené pro značku Ford Trucks. Ale ani kvůli ní nevyjíždí na opravu vozidla stojícího na dálnici. „Je to totiž velmi nebezpečné. Pro tyto případy máme zajištěné odtahové firmy, které nepojízdné vozidlo přitáhnou k nám do servisu,“ vysvětluje důvod Petr Pitliak. 

Nebojí se ani velkých individuálních úprav jak exteriéru, tak interiéru

Poradí si i s pojistnými událostmi, nejčastěji s poškozenými skly. A pokud náhodou nemají na skladě to správné sklo nebo jsou technici plně vytíženi, vypomůže externí firma, která přijede a výměnu provede. 

„Provádíme zde i speciální a dodatečné úpravy vozidel, jako je montáž různých světelných ramp a doplňků, umíme dělat všemožné kryty na rámy nebo specifické úpravy interiéru,“ pokračuje ve výčtu možností servisu ve Strančicích Petr Pitliak a jako příklad nám ukazuje F-Max pro jednu odtahovou firmu, kde těchto úprav dělali opravdu hodně. Zajišťují zde i sběr použitých pneumatik a baterií, klientům umějí poradit, jak a kde recyklovat. 

Vlajková loď

Provozovna F Trucks Strančice je největší a nejmodernější servisní centrum v rámci autorizované sítě značky Ford Trucks v Česku. Jak Petr Pitliak hrdě říká, je to jejich výkladní skříň, která je vzorem ostatním. A to nejen u nás. Za plnění standardů totiž Strančice obdržely od tureckého vedení značky nejvyšší možné ocenění mezi 44 zeměmi. Vedle záručního a pozáručního servisu zde navíc připravují i nové vozy Ford Trucks před předáním zákazníkům. 

Petr Pitliak

Autorizovaná síť F Trucks čítá devět partnerů, nyní se intenzivně řeší rozšíření na severní Moravu, kde jezdí velké množství vozidel. Těch je v Česku v provozu celkem 420, ambice značky je v letošním roce dostat na silnice dalších 260 aut. 

Zdroj
Michal ŠtenglFord Trucks

Přečtěte si také

Back to top button