Silniční doprava

Společnost FlixBus si zvolila skutečné řešení udržitelné mobility s vozem IVECO BUS Crossway

Úplně první vůz Crossway CNG pro FlixBus poháněný bioplynem zahájí 1. července provoz mezinárodní autobusové linky mezi Amsterdamem a Bruselem. Výběrem vozu Crossway CNG bude společnost FlixBus těžit z dovedností a odborných znalostí průkopnického výrobce a lídra v oblasti autobusů a autokarů na zemní plyn.

Model vybraný provozovatelem FlixBus je dlouhý 13 metrů a s celkovou kapacitou nádrží 1 260 litrů (čtyři nádrže o objemu 315 litrů) má vůz dojezd minimálně 600 km na dálkových tratích. Je vybaven motorem IVECO CURSOR 9 CNG nejnovější generace, který poskytuje výkon 360 hp nebo 265 kW. Vůz Crossway CNG je zvláště šetrný k životnímu prostředí, protože může jezdit na bioplyn.

Přečtěte si také

Autokar pro misi FlixBus na bioplyn se tak připojuje k flotile belgického dopravce Coach Partner. Jeho provoz je naplánován jako denní, a to dvakrát denně při zpáteční cestě Brusel – Amsterdam – Brusel v délce 415 km po dobu minimálně tří let.

Úcta k životnímu prostředí a veřejnému zdraví

Vůz Crossway CNG je plně kompatibilní s projekty energetického přechodu. Je vysoce efektivní ve snížení emisí znečišťujících látek a hluku. Se zemním plynem se úroveň emisí jemných částic snižuje téměř na nulu a emise oxidů dusíku se snižují o více než třetinu.

O polovinu je snížena i hladina hluku, čímž poskytuje řidiči a cestujícím výjimečně tichý provoz. Vozidla na zemní plyn jsou proto jediným osvědčeným, cenově dostupným řešením bez fosilních paliv, připravena čelit dnešním i budoucím výzvám v oblasti mobility.

Vůz Crossway CNG šetří přírodní zdroje, protože je 100% kompatibilní s biometanem, produkovaným z organického odpadu. Společnost OrangeGas, dodavatel biometanu pro provoz společnosti Flixbus, spolupracuje s amsterodamskou obcí, která vyrábí bioplyn z kalů z městských odpadních vod.

Bioplyn se čistí, aby dosáhl kvality, ve které může být vpraven do nizozemské plynárenské rozvodné sítě. Vůz Crossway CNG poháněný bioplynem pomáhá výrazně snížit emise CO2. Atmosfair, partner nevládní organizace pro klimatickou strategii a kompenzaci emisí CO2, uvádí, že díky biometanu dochází ke snížení emisí CO2 o 75 % v porovnání s provozem dieselových vozidel na daných trasách.

Metanizace komunálního biologického odpadu je zdárným příkladem oběhového hospodářství, jak se chytré nakládání s odpady může proměnit v nízkouhlíkovou energii pro dopravu. To vše velmi dostupným a účinným způsobem, plně v souladu s požadavkem Zelené dohody pro Evropu.

Četné studie přináší důkazy o výhodách biometanu pro dopravu: zajímavý životní cyklus, přispění ke snížení CO2, TCO téměř totožné s dieselovým provozem, vyspělost a přizpůsobivost. IVECO BUS je lídrem v oblasti CNG mobility v Evropě s přibližně 1 000 prodanými autobusy na zemní plyn v roce 2020 v oblasti městských autobusů, autokarů a minibusů.

Vůz Crossway CNG má chytrý design, který integruje nádrže se stlačeným plynem přímo do střechy. Tento exkluzivní, patentovaný prvek optimalizuje těžiště vozu, čímž mu zajišťuje lepší stabilitu na silnici a zvyšuje komfort pro řidiče i cestující. Díky této integraci má vůz také nejnižší celkovou výšku na trhu (3 455 mm), což znamená, že může být provozován bez omezení silniční infrastrukturou, jako např. mosty či podjezdy.

Pohodlí a dostupnost

Crossway CNG, věrný své DNA, má několik předností, pokud jde o manipulovatelnost, ovladatelnost, ergonomii sedadla řidiče, aktivní a pasivní bezpečnost (ABS, ASR, ESP, LDWS) a spolehlivost. Crossway CNG je díky svým předním a středním dvojitým dveřím (1 200 mm) plně přístupný pro každého cestujícího. K dispozici je hydraulická rampa, prostor pro jeden invalidní vozík naproti středním dveřím a objem zavazadlového prostoru dosahuje 5,1 m3.

Interiér autobusu je prostorný s výškou minimálně dva metry a je vybaven stojany na příruční zavazadla. Poskytuje vynikající podmínky pro cestování a pohodlí pro 44 sedících cestujících, kteří mohou využívat sedadel se stolkem na zadní straně opěradla, sítí na časopisy, zavazadlového prostoru, dvou LCD monitorů o úhlopříčce 19″, toalety a klimatizace. K dispozici jsou USB porty, které cestujícím umožňují dobíjet své mobilní telefony, tablety či MP4 přehrávače.

Intellibus Telematics: řada služeb šitých na míru vozidlům a záměru našich zákazníků

Společnost Flixbus se rozhodla vybavit svůj vůz Crossway CNG telematickou nabídkou Intellibus, která poskytuje kompletní balíček digitálních služeb, jež jsou součástí nabídky IVECO ON.

Systém správy vozového parku Intellibus, známý také jako „Fleetweb“, je pro provozovatele při správě vozového parku zásadním přínosem. Tento klíčový nástroj pro sběr dat v reálném čase také umožňuje online ukládání, neustálé sledování a optimalizaci provozu a každodenní údržbu vozidel.

Stéphane Espinasse, IVECO BUS Brand Leader k tomu řekl: „Jsme nesmírně hrdí na to, že společnost FlixBus zvolila vůz Crossway bio-CNG pro spuštění své první mezinárodní linky s provozem na bioplyn. Tato volba potvrzuje vedoucí postavení a odborné znalosti IVECO BUS a že jsme referenčním partnerem v této oblasti.“

Ve spolupráci
transport-logistika.cz
Zdroj
TZ

Přečtěte si také

Back to top button