Logistika a sklady

Jak vybrat vhodné baterie pro vaši manipulační techniku?

Jak vybrat vhodné baterie pro vaši manipulační techniku? Manipulační techniku využívá v intralogistice široké spektrum zákazníků napříč odvětvími.

Baterie do ní se pak volí například podle pracovních podmínek, prostor, možností nabíjení nebo ekologických preferencí zákazníků. S výběrem poradí Antonín Ženíšek, vedoucí školicího centra společnosti STILL ČR

Olověné baterie s tekutým elektrolytem

Olověné baterie s tekutým elektrolytem představují nejlevnější a nejdostupnější typ baterií s vysokou kapacitou a poměrně dlouhou životností. Fungují dobře v širokém teplotním rozsahu a jejich velkou hmotnost výrobci vozíků využívají také jako protizávaží.

Vyžadují ale pravidelnou údržbu a kontrolu kvůli ztrátě elektrolytu a hrozící sulfataci. Tyto baterie se zároveň rychle samovybíjejí a potřebují také pravidelné nabíjecí cykly do plné kapacity. A kvůli vysoké hmotnosti musí být používány pouze ve svislé poloze. Baterie s kapalným elektrolytem také vyžadují kontrolu jeho hladiny a pravidelnou údržbu k odstranění prachu a nečistot. 

Gelové olověné baterie

Gelové olověné baterie jsou bezúdržbové a nehrozí u nich únik elektrolytu. Mají pomalé samovybíjení, dlouhou životnost a jsou odolné proti vibracím, sulfataci a vysokým provozním teplotám.

Jejich nevýhodu oproti klasickým olověným představuje vysoká pořizovací cena a mají také nižší kapacitu a kratší životnost. Jsou citlivé na přebití a podbití, které může způsobovat tvrdnutí gelu a jeho degradaci. Vyžadují dodržování pravidelných nabíjecích cyklů do plné kapacity a neumožňují rychlé nabíjení s vysokým proudem. 

Životnost olověných baterií je ovlivněna způsobem jejich nabíjení a počet cyklů je omezený – asi 1500 nabití. Nabíjet by se měly pravidelně, například jednou denně nebo po směně. 

Kapacitu baterií ovlivňují také teploty. Pod 25º C se kapacita olověných baterií snižuje a prodlužuje se doba potřebná k obnovení plného stavu nabití. Provozní teplota nad 25º C pak mírně zvyšuje kapacitu, ale také urychluje samovybíjení a zkracuje životnost.

Lithium-Iontové baterie

Li-Ion baterie nevyžadují žádnou údržbu a umožňují rychlé a flexibilní nabíjení. Nabíjecí cykly navíc neovlivňují jejich výkon ani životnost. Jsou šetrné k životnímu prostředí – mají nulové emise, jsou provozně bezpečné a nevyžadují ani speciální prostor pro nabíjení. Udržují vysoký výkon i při nízkých teplotách a je na ně poskytována delší záruka. Jsou také méně náchylné ke korozi.

Jejich hlavní nevýhodou je pak vysoká pořizovací cena a nízká hmotnost, která může vyžadovat dodatečné dovažování u čelních vozíků.

Pokud je provozní teplota nižší než 0 ºC, výkon Li-Ion baterie se snižuje spolu s její kapacitou. Optimální pracovní výkon tedy podává mezi 0 a 40º C. Z tohoto důvodu se u Li-Ion baterií používá regulace teploty buď metodou chlazení vzduchem, nebo při ohřevu přidáním topných desek, vinutí či přidáním topné fólie.

Společnost STILL ČR má všechny tyto baterie v nabídce a zákazníkům vybere ten správný typ s ohledem na jejich možnosti a potřeby. 

Zdroj
STILL

Přečtěte si také

Back to top button