Elektromobilita

Nová platforma pro elektrobusy

Nová platforma pro elektrobusy. Přelomovou novinku – elektrobusy se sníženým vstupem s pohonem 4×2, které využívají udržitelně vyráběné baterie s kapacitou až 520 kWh – představuje Scania na světovém veletrhu Busworld 2023, který probíhá v Bruselu od 7. do 12.října.

Baterie byly vyvinuty speciálně pro těžká užitková vozidla a za optimálních podmínek umožňují dojezd více než 500 km na jedno nabití. Nová platforma bateriových elektrobusů Scania nabídne jako první na trhu kompletní řešení e-mobility.

Nová platforma pro elektrobusy

Elektrický hybridní pohon pro autobusy a nákladní vozy začala Scania testovat již v roce 2007 a po uvedení prvních modelů určených především pro městský provoz nyní přichází nová platforma, která zajišťuje tichou dopravu s nulovými emisemi i v regionální, příměstské autobusové dopravě. Scania zaručuje kompletní servis, podporu i spolehlivý a maximálně efektivní provoz.

Nová platforma bude poprvé dostupná v elektrobusech se sníženým vstupem (LE) s pohonem 4×2 a Scania ji vytváří v úzké spolupráci s partnery, výrobci nástaveb. Nové elektrobusy budou k dispozici ve dvou výkonnostních stupních – čtyřbateriová varianta s instalovanou kapacitou 416 kWh a dojezdem 400 km a pětibateriová s instalovanou kapacitou 520 kWh a dojezdem 500 km. Nové elektrobusy Scania jsou vybaveny jednou z nejudržitelnějších baterií pro těžká užitková vozidla na trhu, kterou společnost vyvíjí ve spolupráci s firmou Northvolt.

„Během vývoje naší nové platformy pro bateriové elektrobusy jsme kladli důraz především na dojezd, výkon a ekologický dopad výroby baterie. To jsou klíčové atributy pro vytvoření životaschopných a udržitelných dopravních systémů. V kombinaci s nejnovějšími službami v oblasti e-mobility tak budeme poskytovat kompletní a vysoce konkurenceschopná řešení pro veřejnou dopravu ve všech regionech, v nichž v současné době působíme,“ říká Carl-Joahn Lööf, vedoucí produktového managementu ve společnosti Scania a dodává: „Ve Scanii neustále přizpůsobujeme své kroky vizi udržitelného rozvoje, a to v průběhu celého procesu výroby.“ 

Scania na veletrhu představí své přelomové inovace:

  1. Optimalizované řešení nízkopodlažních elektrobusů po celém světě

Elektrobus je vhodný pro středně těžký a těžký provoz ve městě, příměstských a regionálních pásmech, a to v I. i II. třídě. Dodává se ve dvou různých šířkách podvozku 2500 mm a 2550 mm. Dvě varianty převodů náprav umožňují autobusům fungovat i v těch nejnáročnějších podmínkách. 

  • Výkonnější elektrický stroj

Nový elektrobus je výkonnější, a to díky novému chladicímu systému a modernizovanému řídicímu systému, který splňuje nejvyšší nároky na kybernetickou bezpečnost. Stroj pracuje se špičkovým výkonem 300 kW a kontinuálním 250 kW.

  • Udržitelné baterie s vynikajícím dojezdem

Vysokokapacitní 4bateriové (416 kWh) a 5bateriové (520 kWh) varianty nabízejí dojezd více než 500 km. Tyto baterie byly vyvinuty ve spolupráci se společností Northvolt, která společně se Scanií ručí za kvalitu a maximální ekologickou i společenskou odpovědnost, jak ve výrobním procesu, tak v celém dodavatelském řetězci.

  • Rychlejší nabíjení

Modernizované baterie a samotné systémy řízení baterií Scanie umožňují rychlejší nabíjení i díky novému a robustnějšímu umístění dobíjecího portu.

  • Maximální bezpečnost pro řidiče, cestující i okolí

Set vyspělých asistenčních systémů zajišťuje nejvyšší možnou bezpečnost pro řidiče, cestující i ostatní účastníky silničního provozu a chrání také před kybernetickými bezpečnostními hrozbami. Systémy splňují přísné bezpečnostní předpisy EU pro těžká užitková vozidla.

  • Chytrý digitální systém palubní desky Smart Dash

Nová palubní deska Smart Dash je dokonalým rozhraním, které nabízí bezdrátové připojení a plnou integraci s dalšími digitálními službami: bezpečnostními systémy, dálkovou diagnostikou, mapami s dopravními informacemi v reálném čase i bezdrátovými aktualizacemi over-the-air prostřednictvím superrychlých mobilních sítí 5G.

Zdroj
Scania

Přečtěte si také

Back to top button